Nešto prelijepo što ostaje za nama

Zajednica „Dobre žalosti” u Nju Džersiju fokusira se na holistički pristup žalosti, gdje djeca mogu da se predaju gnjevu u „vulkanskoj sobi“ ili da se oproste od mede pacijenta koji umire u „bolničkoj sobi”. U periodu od godinu dana, film prati nedjeljne sastanke i približava se Kimi, Niki, Piteru, Nori, Nolanu i Mikajli i njihovom bliskom saputniku – žalosti, dok dolaze na svoje nedeljne grupne sastanke u „Dobru žalost”, obavljaju male rituale da bi se sjećali svojih voljenih i nastavljaju sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Nešto prelijepo što ostaje za nama

Ne ostavljaj tragove

Godina je 1983, u Poljskoj. Zemlju potresa slučaj Grzegorz Przemyka – srednjoškolca kojeg je policija pretukla na smrt. Zasnovan na istinitim događajima, film prati priču o Jureku – jedinom svjedoku premlaćivanja, koji je preko noći postao državni neprijatelj broj jedan. Represivni režim je angažovao čitav svoj aparat – tajnu službu, policiju, medije i sudove – da pritisne Jureka i druge ljude bliske slučaju, uključujući njegove roditelje, i posebno, majku, Barbaru.

Ne ostavljaj tragove

Razlog zbog koga skačem je

Ovaj fantastičan dokumentarac nas uvodi u svijet autizma na nevjerovatan i duboko emotivan način. Baziran na bestseleru Naoki Higashida, Razlog zbog koga skačem je… predstavlja filmsko uranjanje i istraživanje različitosti naših nervnih sistema kroz iskustva nijemih i autističnih ljudi širom svijeta. Film spaja Higašidine lične poglede na autizam, napisane kada je imao samo 13 godina i intimne portrete petoro izvanrednih mladih ljudi.

Razlog zbog koga skačem je

Mašina za život

Mašina za život je dugometražni dokumentarni film o maštovitim i materijalnim procesima izgradnje nečije utopije. Film dokumentuje istoriju visoko kontrolisanog modernističkog planiranja u Brazilu zajedno sa radikalnim projektima u kultnoj i mističnoj arhitekturi. Fokus filma se kreće od Nimajerove i Kostine prijestonice – Brazilije, do cvjetajućih pejzaža NLO kultova, piramida, spomenika i futurističkih projekata. Film teče kroz pisanje Klaris Lispektor o inauguraciji Brazilije, kao i kroz kasnije intervjue sa Oskarom Nimajerom.

Mašina za život

Mala Palestina (dnevnik opsade)

Okrug Jarmuk (Damask, Sirija) bio je sklonište najvećem palestinskom izbjegličkom kampu na svijetu od 1957. do 2018. godine. Kada je izbila sirijska revolucija, režim Bašara Al-Asada percipirao je Jarmuk kao utočište pobunjenika i otpora i krenuo sa opsadom od 2013. godine. Postepeno lišavan hrane, lijekova i struje, Jarmuk je bio odsječen od ostatka svijeta. Abdallah Al-Khatib je rođen u Jarmuku i živio je tamo sve do protjerivanja od strane Daesh-a 2015. godine.

Mala Palestina (dnevnik opsade)

Grad slave

Većina od 10.000 stanovnika Jeljnje osjeća nostalgiju prema bivšem SSSR-u i njegovoj vojsci. Gradsku djecu odgajaju da budu vojno obučene nacionalne patriote. Jeljnji nedostaju dani kada su stvari bile drugačije, kada je društvo bilo stabilno, čak i kada je to značilo živjeti pod strogim pravilima. Svetlana, bivša vojnikinja, izgubila je posao kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine, uništivši sve njene planove i snove. Vojska je sve više postajala njeno ‘ostrvo stabilnosti’ u turbulentnom i promjenljivom okruženju Rusije otkad se desio kolaps.

Grad slave

Tereza37

Tereza ​​(Lana Barić) živi u patrijarhalnom dalmatinskom gradu Splitu i dok njen suprug Leon plovi, ona preispituje sopstveni život. Doktorova šala uzdrma njen monoton brak i usmjerava njen život u potpuno novom, neočekivanom pravcu. Napisana od strane vrhunske hrvatske glumice Lane Barić, priča je ukorijenjena u mačo dalmatinskoj kulturi, ali je univerzalna i mnogima privlačna. Briljantan performans glavnih glumaca i suptilna režija doveli su do filmskih nagrada i nagrada u zemlji i inostranstvu, od Španije do Švedske, Poljske itd..

Tereza37