Novo jevanđelje

UBRZAJ 2021 / Projekcije:
13.12.2021 / 18h00 / Centar za kulturu / Berane
14. 12. 2021 / 17h00 / Crnogorska kinoteka / Podgorica

Milo Rau / Njemačka, Švajcarska, Italija / 2020 / 107’

Režija: Milo Rau
Scenario: Milo Rau
Montaža: Katja Dringenberg
Zvuk: Marco Teufen, Julian Joseph
Produkcija: Fruitmarket Kultur, Medien GmbH, Langfilm, IIPM – International Institute of Political Murder, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)
Producenti:  Arne Birkenstock, Sebastian Lemke, Olivier Zobrist
Uloge: Yvan Sagnetm, Maia Morgenstern, Enrique Irazoqui

 SINOPSIS

Šta bi Isus propovijedao u 21. vijeku? Ko bi bili njegovi apostoli? Reditelj i njegov tim vraćaju se porijeklu Jevanđelja i postavljaju ga kao strastvenu predstavu za čitavu populaciju. Zajedno sa Ivanom Sanjetom, bivšim radnikom na farmi i aktivistom iz Kameruna, Milo Rau stvara novo jevanđelje za 21. vijek: manifest solidarnosti za najsiromašnije, filmski ustanak za pravedniji, humaniji svijet.

 O AUTORU

Milo Rau je rođen u Bernu 1977. godine i studirao je sociologiju, njemačku i romanističku filologiju u Parizu, Cirihu i Berlinu. Od 2003. godine, Milo Rau radi kao autor i reditelj, kako u Švajcarskoj, tako i u inostranstvu. Osnovao je 2007. godine pozorišnu i filmsku produkcijsku kuću IIPM – Međunarodni institut za politička ubistva i od tada je njen direktor. Njegove pozorišne predstave i filmovi (među njima Poslednji dani Čaušeskua, Radio mržnje, Grad promjena, Brejvikova izjava, Moskovska suđenja, Građanski ratovi, Mračno doba, Tribunal u Kongu obišli su više od 30 zemalja i bili predstavljeni na brojnim međunarodnim festivalima. Pored rada na filmu i pozorištu, Milo Rau predaje režiju, teoriju kulture i društvenu skulpturu na univerzitetima i umjetničkim akademijama. Milo Rau je 2016. godine postao najmlađi ikada dobitnik renomirane Svjetske pozorišne nagrade Međunarodnog pozorišnog instituta.

FESTIVALI I NAGRADE 

Swiss Film Prize (Švajcarska) – Najbolji dokumentarni film
Amsterdam International Documentary Film Festival (Holandija)
Dokufest International Documentary and Short Film Festival (Kosovo)
Millennium Docs Against Gravity (Poljska)
Solothurn Film Festival (Solothurner Filmtage) (Švajcarska)