Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ

Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unaprijeđenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drugačijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je – kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u savremenom dobu.

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival UBRZAJ počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembra). U proteklih trinaest izdanja Festivala, koji je pokrenut 2010. godine, u salama Kulturno informativnog centra «Budo Tomović», Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Muzičkog centra, Crnogorske kinoteke i Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici, kao i Kino «Kulturi» u Kotoru, sali Skupštine opštine Berane, Centru za kulturu Berane i Gimnaziji “Panto Mališić” prikazano je blizu 180 sjajnih filmova najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta, a dodatno je prikazano i nekoliko filmova u okviru tematskih panel diskusija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Pravnog Fakulteta Univerziteta Crne Gore i u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Time je kroz inovativan i osvježavajući umjetnički pristup koncept ljudskih prava privukao najširu publiku.

Rastući broj posjetilaca (preko 3,500 u 2022. godini) Festivala UBRZAJ potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava, ali i za prava onih grupa ili pojedinaca koji to ne mogu.

Vrijednost Festivala UBRZAJ je i regionalna komponenta, koja se oslikava kroz kontinuiranu saradnju sa sličnim festivalima u regionu, počevši prilikom uspostavljanja sa Pravo Ljudski iz Sarajeva, a kasnije sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs iz Beograda i Sarajevo Film Festivalom (SFF) iz Sarajeva.

Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tokom Festivala UBRZAJ, organizuju se panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

I u 2023. godini ćemo ponovo predstaviti izvrsnu selekciju naslova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da inicira promjenu. Nastavljamo avanturu kroz koju se gledaoci/teljke izlažu neposrednosti kojom film zahvata u živote ljudi, ma kako daleki i nesusretljivi oni možda bili, ali, takođe i neposrednosti kojom životi ovih ljudi zahvataju u naš vlastiti, mijenjajući nas i otvarajući za nova iskustva i šireći granice našeg razumijevanja.

Tim Festivala UBRZAJ 2023

Damir Nikočević
Filip Đurišić
Milica Zindović
Vasilije Radulović
Maja Marinović
Tamara Milaš
Damir Suljević
Nikola Mirković
Luka Asanović
Nikola Đurašević
Monika Mrnjačević
Marlena Ivanović
Valentina Ćosović
Nikola Obradović
Vlado Laličić
Lucija Drenovac
Željka Ćetković
Mira Popović Trstenjak
Aldina Žudjelović
Milena Brajović
Nikola Djonović
Snežana Kaluđerović
Nikola Šćekić
Tamara Kenjić
Petar Đukanović
Nikola Ljuca
Daliborka Uljarević