Mašina za život

UBRZAJ 2021 / Projekcija:
14.12.2021 / 19h00 / Crnogorska kinoteka / Podgorica

Yoni Goldstein, Meredith Zielke / SAD, Brazil / 2020 / 89’

Režija: Yoni Goldstein, Meredith Zielke
Scenario: Yoni Goldstein
Montaža: Iva Radivojević, Stefan Oliveira-Pita
Zvuk: Julian Flavin
Produkcija: Mass Ornament Films, Benz Digital
ProducentI: Sebastian Alvarez

SINOPSIS

Mašina za život je dugometražni dokumentarni film o maštovitim i materijalnim procesima izgradnje nečije utopije. Film dokumentuje istoriju visoko kontrolisanog modernističkog planiranja u Brazilu zajedno sa radikalnim projektima u kultnoj i mističnoj arhitekturi. Fokus filma se kreće od Nimajerove i Kostine prijestonice – Brazilije, do cvjetajućih pejzaža NLO kultova, piramida, spomenika i futurističkih projekata. Film teče kroz pisanje Klaris Lispektor o inauguraciji Brazilije, kao i kroz kasnije intervjue sa Oskarom Nimajerom. Njena literatura opisuje bremenitu ideologiju ugrađenu u betonski dizajn grada dok zamišlja neistorijske mitologije koje bi jednog dana mogle poremetiti njegov poredak. Mašina za život pokušava da se locira tamo gdje se sublimira želja za mitom i razumom u izgradnji utopijskih prostora. Sakuplja vinjete i priče arhitekata i graditelja dok opisuju svoje idealne gradove, kako stvarne tako i transcendentne.

O AUTORIMA

Yoni Goldstein je režiser, snimatelj i montažer, porijeklom iz Izraela a sa sjedištem u Čikagu, čiji rad ističe višestruke transekte tijela, sukoba i dijaspore. Razvijajući višeslojne pristupe dokumentarnom filmu, Goldstein je nastavio da radi na brojnim društveno kritičnim filmskim projektima: od ispitivanja hibridizovanih praksi iscjeljenja u sjevernim Andima, do kritičke vizualizacije traume i bestjelesnosti. Njegovi filmovi su kružili na brojnim regionalnim, nacionalnim i međunarodnim festivalima, konferencijama i galerijama.

Meredith Zielke je nagrađivana filmska stvarateljka, edukatorka, audio producentkinja i ko-direktorica Standing Point Films, nezavisne medijske kuće za kritičku dokumentarnu i filmsko-video umjetničku produkciju. Ona je takođe izvršna urednica za SocialScope Productions, koji producira 50 Faggots docu-web seriju. Diplomirala je na Univerzitetu u Mičigenu (bachelor biologije, filmske produkcije i španskog jezika) i na Školi Instituta za umjetnost u Čikagu (master u oblasti filma/videa i novih medija).

FESTIVALI I NAGRADE

Tallgrass International Film Festival (SAD) – Izuzetna montaža
Ann Arbor Film Festival (SAD)
FAFF The Fine Arts Film Festival (SAD)
Montreal International Documentary Festival (RIDM)  (Kanada)
São Paulo International Film Festival (Brazil)
Torino Film Festival (Italija)
Norwegian International Film Festival (Norveška)
Jihlava International Documentary Film Festival (Češka Republika)