Autoportret

UBRZAJ 2021 / Projekcija:
13.12.2021. / 17h00 / Crnogorska kinoteka / Podgorica

Espen Wallin, Margreth Olin, Katja Høgset / Norveška / 2020 / 80’

Režija: Espen Wallin, Margreth Olin, Katja Høgset
Scenario: Margreth Olin, Katja H​​øgset
Montaža: Helge Billing
Zvuk: Håkon Lammetun
Produkcija: Speranza Film AS
Producenti: Margreth Olin
Uloge : Geir Fossen, Lene Marie Fossen, Torill Fossen, Morten Krogvold

SINOPSIS

Dokumentarni film Autoportret je portret umjetnika i portret smrtonosne bolesti. Lene Marie Fossen je bila nadarena fotografkinja koja je patila od teške anoreksije. Dugi niz godina se skrivala od norveškog zdravstvenog sistema i u tom periodu je sama naučila umjetnost fotografije. Autoportret je film o moći umjetnosti, ali postavlja i važna pitanja o tome kakav je tretman potreban onome ko pati od teške anoreksije.

O AUTORIMA

Margreth Olin je nagrađivana norveška rediteljka i producentkinja, najpoznatija po svojim dokumentarnim filmovima. Godine 1998. njen prvi dugometražni dokumentarac U kući anđela prikazivan je u bioskopima u Norveškoj. Njen međunarodni napredak došao je sa filmom Moje tijelo, 2002. godine. Olinin dokumentarac Činiti dobro jedan je od dokumentarnih filmova sa najvećom zaradom ikada u Norveškoj.

Katja Høgset diplomirala je 2014. godine na Univerzitetskom koledžu u Lilehameru kao rediteljka dokumentarnih filmova. Njen diplomski film Najbolji prikazan je na nekoliko festivala u Norveškoj. Od tada radi u Speranza Filmu, snimivši svoj debitantski dokumentarni film Izolacioni red (2018). Vidjelo ga je 600.000 ljudi na nacionalnoj televiziji, što je pokrenulo nacionalnu debatu i političke promjene.

Espen Walin je norveški fotograf, koji objavljuje dokumentarne slike, portrete i sopstvene radove u glavnim norveškim časopisima. U posljednje vrijeme se fokusirao na snimanje i snimio je nekoliko muzičkih spotova i reklama za društvene mreže. On radi i sa Lene Marie Fossen već osam godina, i kroz tu vezu stekao je ekskluzivnu i jedinstvenu poziciju da spozna suštinu njenog rada.

FESTIVALI I NAGRADE 

Amanda Awards (Norveška) – Najbolji dokumentarni film
Biografilm Festival (Italija) – Nagrada publike za najbolji film
Krakow Film Festival (Poljska) – Nagrada publike Audience Award, Takmičenje u dugometražnim filmovima
Thessaloniki Documentary Film Festival (Grčka) – Nagrada za ljudske vrijednosti, Najbolji dokumentarni film
Munich International Documentary Festival (DOK.fest) (Njemačka)
Cleveland International Film Festival (SAD)
Göteborg Film Festival (Švedska)