Quo Vadis, Aida?

UBRZAJ 2020
Projekcija: 10. 12. 2020 / 20:00h


Jasmila Žbanić / BiH / 2020 / 103’

Režija: Jasmila Žbanić
Scenario: Jasmila Žbanić
Montaža: Jaroslaw Kaminski
Zvuk: Simne Galavazi, Jasnai Jansen, Victor Miu, Marius Leftarache
Muzika: Antoni Lazarkiewicz
Produkcija: Deblokada produkcija, Coop99 Filmproduktion, Digital Cube, Extreme Emotions, Indie Prod, N279 Entertainment, Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), Razor Film, Produktion GmbH, TRT, Tordenfilm AS, ZDF/Arte,  Österreichischer Rundfunk (ORF)
Producenti: Nedžad Čerkez Beredža, Mike Goodridge, Damir Ibrahimović, Jasmila Žbanić
Uloge: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Johan Heldenberg, Boris Isaković, Juda Goslinga

SINOPSIS

Film “Quo Vadis, Aida?” je priča o okrutnosti rata i opasnosti nacionalizma. Vraća nas vraća u jul 1995.godine, u Bosnu. Aida prevodi za Ujedinjene nacije, u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana i građanki koji traže zaštitu u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala preduzeti?

O AUTORKI

Jasmila Žbanić je rođena u 1974.godine u Sarajevu. Diplomirala je režiju na Akademiji dramskih umjetnosti, na odsjeku za pozorišnu i filmsku režiju. Za debitantsko ostvarenje “Grbavica” osvojila je Zlatnog medvjeda, kao i posebnu nagradu Ekumenskog žirija i Nagradu za mir. Takođe, taj film je dobio glavnu nagradu na festivalu u Los Anđelesu, koji organizuje Američki filmski institut (AFI), ali i brojne druge a prikazivan je u 40 zemalja sa velikim uspjehom. Njen drugi dugometražni film “Na putu”, takođe, je prikazan u takmičarkom dijelu na Berlinale 2010.godine, a imao je kasnije zapažen festivalski život i prikazivanja u brojnim zemljama. Njeni kasniji filmovi, poput “Za one koji ne znaju priče”, “Otok ljubavi” i “Jedan dan u Sarajevu” bili su na prestižnim festivalima i emitovani na međunarodnim TV stanicama sa milionskom publikom. Svi njeni filmovi su producirani od strane Deblokade, produkcijske kuće među čijim osnivačima je i sama. Dobitnica je Nagrade KAIROS 2014.godine koja odaje priznanje evropskim umjetnicima za čiji se rad ocjenjuje da ima ogroman kulturni i društveni uticaj.

FESTIVALI I NAGRADE

Antalya Golden Orange Film Festival – nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji
El Gouna Film Festival – nagrada za najbolju glumicu i nagrada za najbolji scenario
Seville European Film Festival
Toronto International Film Festival
Venice Film Festival – nominacija za Zlatnog lava