Ozračeni

UBRZAJ 2020
Projekcija: 12. 12. 2020 / 18:00h


Rithy Panh / Francuska, Kambodža / 2020 / 88’

Režija: Rithy Panh
Scenario: Cristophe Bataille, Rithy Panh, Agnès Sénémaud
Montaža: Rithy Panh
Direktor fotografije: Prum Mesa
Muzika: Marc Marder
Zvuk: Eric Tisserand
Produkcija: CDM Boulogne
Producenti: Catherine Dusart, Rity Panh, Clemencee Coppey, Emmanuel Migeot
Uloge: André Wilms, Rebecca Marder, Bion

SINOPSIS

Ovo je film o ljudima koji su preživjeli fizičko i psihično zračenje kao posljedicu rata, a preporučuje se onima koji vjeruju da su imuni na njega. Ekstreman, ali neophodan film koji nepopustljivom silom prodire u oko i srce.
Što znači preživjeti ne može se pretočiti u riječi. Živjeti dalje, uspostaviti kontakt s ovim zračenjem, za koje možda ne postoji uzrok, nema znanja, ali od kojeg nema ni zaštite. Zlo zrači. Boli – čak I kasnije generacije. Ali izvan te boli leži nevinost” (Phan)

O AUTORU

Rithy Panh je rođen 1964.godine, u Kambodži. Nakon smrti porodice zbog izgladnjivanja i prisilnog rada u logorima Crvenih Kmera, 1979.godine on bježi na Tajland, a već sljedeće se nastanjuje u Francuskoj gde se kasnije školuje na La Fémis, Francuskoj nacionalnoj filmskoj akademiji u Parizu. Za svoj prvi dokumentarni film o izbjeglicama iz Kambodže, Site 2, dobio je niz prestižnih međunarodnih nagrada. Njime je počeo i niz dokumentarnih i igranih filmova koji se bave modernom Kambodžom i traumatičnim nasljeđem režima Crvenih Kmera, a od kojih jedan predstavlja i prvi kambodžanski film koji je nominovanim za nagradu Američke filmske akademije (The Missing Picture). Jedan je od osnivača centra Bophana koji je posvećen istoriji kambodžanskog filma, fotografije i muzike.

FESTIVALI I NAGRADE

Berlin International Film Festival 2020 – nagrada za najbolji dokumentarni film i nominacija za Zlatnog medvjeda
El Gouna Film Festival 2020
Sarajevo Film Festival 2020