Mediji te tuže, mediji ti sude

U okviru ovogodišnjeg Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, održane su i prateće panel diskusije u Kotoru i Podgorici, nakon projekcije filma “DO DASKE”, autora Aleksandra Reljića, na kojima je apostrofiran značaj profesionalnog medijskog izvještavanja, uloga medija u senzibilisanju javnosti o određenim temama u društvu, ali i posljedice neprofesionalnog izvještavanja.

U osvrtu na svoj film, Reljić je istakao da mu je slučaj Srđana Švelja bio inspiracija za osvijetljavanje dijela realnosti koji živimo, uz napomenu da mediji tu realnost nerijetko mogu prikazati u opasno drugačijem obliku, kao i da tu nema slučajnosti, već ozbiljne zle namjera i da na to treba ukazivati. “Slučaj Srđana Švelja je za mene bio jako važan – da stavim fokus na jednu takvu stvar, lošeg i krajnje neprofesinalnog medijskog izvještavanja, a nije to jedini slučaj, to je pojava o kojoj se mora nešto reći,” objasnio je Reljić.

Paula Petričević, filozofkinja, mirovna i feministička aktivistkinja, na panel diskusiju u Kotoru ukazala je da je “… jezivi aspekt ove užasne životne priče, što je naglašeno pred kraj filma, jeste da se to može desiti svakom od nas, svakome ko nema neku vrstu političkih ili nekih drugih leđa, ili to ne želi da koristi. Neko ko želi da bude građanin je izložen i sjutra može da bude ne samo predmet osvete, već bukvalno žrtveno jagnje samo ako se to nekome prohtje, da bi se u medijima napravila dimna zavijesa i da se ne vide druge stvari u društvu”.

Panelisti su govorili i velikim profesionalnim propustima u načinu  izvještavanja medija o ovom i sličnim slučajevima, napominjući da je i pored određenih pomaka, neophodno i dalje posvećeno raditi na jačanju etičkih principa u medijima.

“U društvu postoji određena tendencija koja je mnogo opasna – novinarstvo je u velikoj krizi zato što su portali preuzeli glavnu ulogu, zato što su važniji “klikovi” nego vijest i informacija. Novinarstvo se “klikovima”, koje je moderna tekovina, zapravo vratilo u 19. vijek prije nego što je nastala vijest kao takva”, mišljenja je Reljić.

Dok se u društvu dešavaju mnogo gore stvari, imamo situaciju u kojoj se u medijima pojavljuje ovakva priča koja se konstatno povezuje i dovodi u vezu s tim da je Šveljo pripadnih jedne marginalizovane grupe. Bojim se da mediji nisu napravili štetu samo jednom čovjeku, već cijelokupnoj zajednici na Balkanu. U ovom slučaju nije samo jedna strana oštećena, već da je dosta njih uključeno u čitav proces medijskog linča”,  poručio je Miloš Knežević, izvršni direktor Crnogorske LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro na panel diskusiji u Podgorici. On podvlači i da kada je u pitanju  LGBTIQ zajednica i izvještavanje medija u Crnoj Gori,  mediji su ostaju uglavnom deklarativni saveznici, te da i dalje postoje određeni propusti u izvještavanju, terminlogoji, obraćanju na kojima bi se moralo raditi.

Prateće panel diskusije su dio projekta projekta “LGBTIQ – Sloboda bez etiketa!” koji sprovodi CGO uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Dragana Vasiljević, asistentkinja na projektima