Do daske

UBRZAJ 2022 / Projekcije:
14.12.2022 / 19h00 / Crnogorska kinoteka / Podgorica
12.12.2022 / 18h00 / Kino Boka / Kotor
14.12.2022 / 11h40 / Gimnazija Panto Mališić / Berane


Aleksandar Reljić / Srbija / 2022 / 63’

Režija:Aleksandar Reljić
Scenario:Aleksandar Reljić
Montaža:Ivana Pejak
Muzika:Mihajlo Obrenov
Produkcija:Core Dox
Koprodukcija:BIRN Srbija, Awakenings Film, film realizovan i uz finansijsku podršku SIDA (Swedish International Development Agency)
Producenti:Aleksandar Reljić, Dragana Obradović, Rajko Božić

SINOPSIS

Početkom 2020. u svim medijima su se pompezno najavljivala hapšenja pedofila, političara i drugih javnih ličnosti. Umjesto njih, policija je 28. januara 2020. godine, uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada, Srđana Švelja. Prije zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, koji je „silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dječake u pornografske svrhe“. Tabloidi su ga nazvali monstrumom i predatorom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Išli su toliko daleko da su prozivali sudije da mu dosude najstrožu kaznu zatvora od 40 godina. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno. Čovjeku je uništen život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

O AUTORU

Aleksandar Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sjećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sl. Autor je u Dokumentarno-obrazovnom programu Radio-televizije Vojvodine, a dvije godine je bio na mjestu odgovornog urednika te redakcije. Njegov film Unuk, dobio je više domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za najbolji evropski dokumentarni film godine 2018. godine na Prix Europa festivalu u Berlinu. Od 2019. godine vodi nezavisnu filmsku produkcijsku kuću Core Dox iz Novog Sada.

FESTIVALI I NAGRADE

  • Rab Film Festival 2022 (Hrvatska)
  • International Queer Film Festival Merlinka 2022 (Srbija)
  • Free Zone Film Festival 2022 (Srbija)