Mare

UBRZAJ 2020
Projekcija: 13. 12. 2020 / 20:00h

Andrea Štaka / Hrvatska, Švajcarska / 2020 / 84’

Režija: Andrea Štaka
Scenario: Andrea Štaka
Montaža: Thomas Imbach, Redžinald Šimek
Direktor fotografije: Erol Zubčević
Zvuk: Benoit Barraud
Muzika: Ephrem Lüchinger
Produkcija: OKO Film Productions, Dinaridi Film
Producenti: Thomas Imbach, Andrea Štaka
Uloge: Marija Škaričić, Goran Navojac, Mateusz Kosciuewicz, Gabrijel Vidak, Karmela Vidak, Marin Vidak, Marijana Karanović, Zdenko Jelčić, Ivana Roščić, Vesna Stilinović, Nikša Butijer

SINOPSIS

Mare nikada nije letjela avionom. Živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera i voli svoju porodicu, ali se ponekad osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu. Ko su ti ljudi sa kojima živi? Žudeći za promjenom i nepoznatim, ona posmatra avione kako lete iznad nje. Kad se jednog dana u susjednu kuću useli mladić, Mare će se naći pred najvećim iskušenjem u životu. Ovo je priča o pritiscima i očekivanja društva, ulogama koje preuzimamo i našim unutrašnjim željama.

O AUTORKI

Andrea Štaka je rođena 1973. godine, u Lucernu, u Švajcarskoj, a živi i radi u Lucernu i Njujorku. Ova rediteljka, scenaristkinja i producentkinja široj publici postala je poznata nakon debitantskog filma Gospođica za koji je 2006.godine dobila Zlatnog leoparda na filmskom festivalu u Lokarnu, Srce Sarajeva na Sarajevo filmskom festivalu, a zatim i švajcarsku filmsku nagradu za najbolji scenario.   Priznanja i međunarodni uspjeh pratili su i njen drugi film Cure  – život druge (2014), takođe prikazan na festivalima u Lokarnu i Sarajevu, te kratki film Hotel Beograd i dokumentarac Yugodivas. Članica je Evropske filmske akademije.

FESTIVALI I NAGRADE

Sarajevo Film Festival (SFF) 2020 – nagrada Srce Sarajeva za najbolju glumicu
Berlin International Film Festival 2020 – Panorama
Zagreb Film Festival 2020
Pulski filmski festival 2020