Dnevnik Diane Budisavljević

Ovo je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom ljekarom, kćerkama i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. saznaje da se Jevrejke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Jevrejska opština šalje pomoć Jevrejkama, ali za Srpkinje se niko ne brine. Ona inicira i vodi akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti u ustaškim logorima biti spašeno više od 10.000 djece. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je vodila detaljnu kartoteku dječjih sudbina.

Dnevnik Diane Budisavljević

Naše majke

Ovogodišnji belgijski kandidat za Oskara bavi se posljedicama dugogodišnjeg građanskog rata u Gvatemali koji je rezultirao etničkim čišćenjem starosjedilačkog stanovništva. Godina je 2018. i cijela je zemlja fokusirana na suđenja bivšim komandantima u građanskom ratu, a izjave žrtava stižu sa svih strana. Ernesto (Armando Espitia – Heli, 2013.) je mladi forenzički antropolog čiji je posao da identifikuje tijela poginulih. Jednog dana, u priči jedne svjedokinje, on uočava trag koji bi ga mogao odvesti do oca gerilca koji je nestao u ratu.

Naše majke

Koja je ovo država!

Film se sastoji od tri priče čiju strukturu i međusobne veze otkrivamo tokom filma. Glavni likovi su general koji osjeća snažnu želju da izvrši samoubistvo razočaran u ono što je Hrvatska postala, ministar u Vladi Republike Hrvatske koji sam sebe, bez sudske presude, zatvara u zatvorsku ćeliju jer smatra da mu je tamo mjesto, kao i grupa roditelja različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskopavanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije žele da natjeraju vlade ovih zemalja da napokon pronađu njihovu decu nastalu u ratu.

Koja je ovo država!

Gender derby

Ovaj dokumentarni film nas suočava sa brojnim rodnim stereotipima koncentrišući se na putovanje Jasmin, transrodnog momka u rodnoj tranziciji koji je zaluđen roler derbijem. Roler derbi nije samo još jedan sport. To je timska igra koju su stvorile i igrale žene, a koju karakteriše promovisanje tjelesne raznolikosti i inkluzivnosti. Jedan intiman i nesvakidašnji portret, snimljen u vertikalnom formatu za stvaranje utiska da je publika licem u lice sa Jasmin u ovom jedinstvenom trenutku tranzicije.

Gender derby

Golda

Uzbudljiva priča o mandatu izraelske premijerke Golde Meir – od iznenađujućeg uspona na vlast i zadivljujućeg međunarodnog ugleda kao ‘kraljice jevrejskog naroda’ do tragičnog i usamljenog pada. Neposredno prije smrti, Golda Meir je intervjuisana za izraelsku televiziju. Po završetku snimanja, kamere su ostale uključene, snimajući prisan razgovor sa prvom i jedinom ženom koja je ikada vladala Izraelom. Dok je palila jednu cigaretu za drugom, Golda je otvoreno govorila, braneći svoj mandat premijerke – pet turbulentnih godina koje su joj obezbijedile mjesto u istoriji, ali uz visoku ličnu cijenu. Na osnovu tih nikada prikazanih materijala, svjedočenja pristalica i protivnika, ali i rijetkih arhivskih snimaka, film Golda donosi priču o dramatičnom periodu njene vladavine.

Golda

Alis i gradonačelnik

Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, osjeća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dvije generacije. Dijalog dvije dijametralno suprotne ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada vjerovale.

Alis i gradonačelnik

Kordiljeri snova

Patricio Guzman napustio je Čile prije više od 40 godina, ali nikad nije prestao razmišljati o toj zemlji i kulturi. „U Čileu, tamo gdje Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove prije nego što je obasjalo posljednju stijenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na sjeveru zbog Nostalgije za svjetlošću i jugu zbog Dugmeta od sedefa, osjećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea“ (Patricio Guzman).

Kordiljeri snova