Dnevnik Diane Budisavljević

Ubrzaj 2019 / Projekcije:
10. 12. 2019 / 20:00h / Crnogorsko narodno pozorište – Velika scena /  Podgorica 
11. 12. 2019 / 19:00h / Centar za kulturu Berane / Berane 
13. 12. 2019 / 20:00h / Kino Boka / Kotor

Dnevnik Diane Budisavljevic Dana Budisavljević / Hrvatska, Srbija / 2019 / 89’

Režija: Dana Budisavljević
Scenario: Dana Budisavljević, Jelena Paljan
Montaža: Marko Ferković
Zvuk: Jakov Munižaba
Produkcija: Hulahop, December film, This and That Productions
Producent: Miljenka Čogelja, Olinka Vištica, Vlado Bulajić, Lija Pogačnik, Snežana van Hauwelingen
Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Krešimir Mikić, Jerko Marčić, Krunoslav Šarić, Biserka Ipša, Tihomir Stanić, itd.

Sinopsis

Ovo je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom ljekarom, kćerkama i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. saznaje da se Jevrejke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Jevrejska opština šalje pomoć Jevrejkama, ali za Srpkinje se niko ne brine. Ona inicira i vodi akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti u ustaškim logorima biti spašeno više od 10.000 djece. Svjesna da će i rat jednom proći, Diana je vodila detaljnu kartoteku dječjih sudbina. To joj je oduzela komunistička vlast 1945. kada su njeno njemačko i građansko porijeklo postali nepoželjni. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njen život nije vrijedniji od života nedužno progonjenih. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada saznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

O autoru

Dana Budisavljević, rediteljka i producentkinja, rođena je u Zagrebu 1975. godine. Diplomirala je filmsku i televizijsku montažu na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Radila je kao montažerka, rediteljka i producentkinja dokumentarnih filmova i TV-serija, ali i kao organizatorka filmskih festivala. Pet godina je radila za produkcijsku kuću Factum, direktora Nenada Puhovskog, s kojim je 2005. pokrenula ZagrebDox. S poslovnom pratnerkom Olinkom Višticom 2006. osniva filmsku i umjetničku produkciju Hulahop. Debitovala je dokumentarnim filmom Sve 5!, a širu popularnost stekla je porodičnim filmom Nije ti život pjesma Havaja. Kao producentkinja potpisuje dokumentarnu seriju Betonski spavači Saše Bana, filmove Lijepo mi je s tobom znaš Eve Kraljević, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića i druge. Dnevnik Diane Budisavljević njen je prvi autorski dugometražni film na kojem je radila skoro deceniju.

Festivali i nagrade

Slobodna zona 2019, Srbija – Nagrada publike za najbolji film, nagrada Human Rights
Filmski festival COTTBUS 2019, Njemačka – Najbolji debitantski film
Filmski festival glumca Vinkovci 2019, Hrvatska – Zlatni Orion za najbolju žensku ulogu
Pulski filmski festival 2019, Hrvatska – Velika zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za montažu, Zlatna arena za muziku, nagrada publike Zlatna vrata Pule
Nagrada ocjenjivačkog žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film