Četvrti dan Festivala UBRZAJ 2022 obilježava otvaranje beranskog izdanja i tri premijere u Podgorici

Četvrtog dana Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ otvara se beransko izdanje u Kulturnom centru Berane, a u podgorička publika će imati priliku da gleda tri nove premijere.

Beransko izdanje Festivala UBRZAJ 2022 danas se otvara u 17h00, u Centru za kulturu, projekcijom crnogorskog dokumentarnog filma ŠEJLA, autora Velibora Čovića, nakon kojeg slijedi kratak razgovor sa predstavnicima produkcije ovog filma, a zatim projekcija filma KORSET, austrijske rediteljke Marie Kreutzer, sa sjajnom Vicky Crieps koja je pobrala brojne prestižne nagrade kao glavna glumica u ulozi austrijske carice Elizabeta, jedne od najmoćnijih vladarki 19. vijeka.

Četvrti festivalski dan u Podgorici, u Crnogorskoj kinoteci, počinje u 19h00, sa kratkim filmom hrvatske autorke Lane Barić, SNJEGULJICA, koji je njen rediteljski debi, a za koji je napisala scenario i odigrala glavnu ulogu. Ovaj film, koji podstiče na razmišljanje, bavi se ženskim likom, tj. ženom u borbi sa svojom bolnom prošlošću. Film je dobitnik nagrade Zlatna kugla za najbolji kratki film u kategoriji Međunarodni kratki film na filmskom festivalu Adana (Turska), kao i nagrade Corto Montonese za najbolji hrvatski kratki film na Motovun filmskom festivalu (Hrvatska).

U 19h30 slijedi projekcija filma MOJA IMAGINARNA ZEMLJA, čileanskog reditelja Patricio Guzmána, koji je dobro poznat publici Festivala UBRZAJ. Njegova trilogija Bitka za Čile smatra se jednim od najboljih snimljenih dokumentarnih filmova ikada. U ovom ostvarenju, on snažno povezuje kompleksnu i krvavu istoriju Čilea sa savremenim revolucionarnim društvenim pokretima i izborom novog popularnog predsjednika. Film je imao premijeru u Kanu, a na Jerusalimskom filmskom festivalu proglašen je za najbolji dokumentarni film.

Film NJEŽNO, mađarskih autora Anne Nemes i László Csuja, na program je od 21h00, a donosi priču o Edini, bodibilderki, koja je spremna da žrtvuje sve za san koji dijeli sa svojim životnim partnerom i trenerom Adamom – da osvoji Miss Olimpije. Čudna ljubav koja joj se desi učini da spozna razliku između svojih snova i svog pravog ja. Film je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima, između ostalih Posebno priznanje- Nedelja reditelja na Briselskom internacionalnom filmskom festivalu.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija je dostupno na www.ubrzaj.me.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, opštine Kotor i Berane, KC „Nikola Đurković i KC Berane. Partneri su BELDOCS,Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa vidljiva je i u biznis sektoru, kroz sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2022 su: javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, portal CdM,  Radio Berane i Radio Kotor, kao i E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

 Dragana VASILJEVIĆ, asistentkinja na projektima