Moja imaginarna zemlja

UBRZAJ 2022 / Projekcije:
13.12.2022 / 19h30 / Crnogorska kinoteka / Podgorica

Patricio Guzmán / Čile, Francuska / 2022 / 83’

Režija: Patricio Guzmán
Scenario: Patricio Guzmán
Montaža: Laurence Manheimer
Muzika: Juan Carlos Maldonado Dubo, Aymeric Dupas
Direktor fotografije: Samuel Lahu
Produkcija: Atacama Productions, Market Chile, ARTE France Cinéma
Izvršni producent: Benjamin Lanlard
Producenti: Renate Sachse, Alexandra Galvis
Glavne uloge: Youssef Suleiman Mohammed

SINOPSIS

Jednog dana, bez upozorenja, eksplodirala je revolucija. Milion i po ljudi na ulicama Santijaga, glavnog grada Čilea, traži pravdu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i novi ustav koji bi zamijenio oštra pravila nametnuta zemlji tokom Pinočeove vojne diktature. Goruća i aktuelna, Moja imaginarna zemlja sadrži potresne snimke protesta sa linije fronta i intervjue sa dinamičnim aktivistima i liderima koji donose promjenu režima. Reditelj snažno povezuje kompleksnu, krvavu istoriju Čilea sa savremenim revolucionarnim društvenim pokretima i izborom novog popularnog predsjednika.

O AUTORU

Patricio Guzmán je čileanski reditelj dokumentarnih filmova, rođen 1941.godine u Santijagu, u Čileu. Nakon državnog udara koji je srušio Salvadora Aljendea, Patricio Guzmán je držan u samici na nacionalnom stadionu Santiago i prijećeno mu je pogubljenjem. Napustio je Čile u novembru 1973. godine, a živio je na Kubi, u Španiji i Francuskoj, gdje i sada živi. Šest njegovih djela premijerno je prikazano na filmskom festivalu u Kanu, među kojima se ističu Slučaj Pinoče, Salvador Allende i Nostalgija za svjetlošću. Osnivač je Festivala dokumentarnog filma u Santijagu. Njegova trilogija Bitka za Čile smatra se jednim od najboljih snimljenih dokumentarnih filmova ikada.

FESTIVALI I NAGRADE

  • Jerusalem Film Festival 2022 (Izrael) – Nagrada U duhu za slobodu za najbolji dokumentarni film; Nominacija za najbolji eksperimentalni dokumentarni film
  • Cannes Film Festival 2022 (Francuska)
  • San Sebastián International Film Festival 2022 (Španija)