Zakon Motlijeve

Ubrzaj 2016 / Projekcije:
12. 12. 2016 20h30 / CNP – Scena Studio / Podgorica

Zakon MotlijeveNicole Nielsen Horanyi, Danska/ Denmark, Afghanistan/Afganistan, SAD/USA, 2015, 85’

Režija: Nicole Nielsen Horanyi
Producent: Helle Faber
Montaža: Steen Johannessen, Nicolaj Monberg
Uloge: Triera Holley, Kimberley Motley
Direktor fotografije: Henrik Bohn Ipsen
Muzika: Kristian Eidnes Andersen
Produkcija: Made in Copenhagen

Sinopsis:

Zakon Motlijeve prati neobičnu priču Kimberli Motli, odvažne, snažne Afroamerikanke bivše kraljice ljepote i majke, koja je prva i jedina advokatica sa Zapada u Kabulu, u Avganistanu. Usred opasnih okolnosti i prijetnji ubistvom, ona se zaklinje da će promijeniti afganistanski pravni sistem i braniti američke i evropske građane, ali takođe mora da se trudi da uspostavi ravnotežu između potreba njene porodice i muža koji se nalaze na drugoj strani svijeta u SAD. Prije osam godina, tridesetosmogodišnja Kimberli ostavila je muža i troje djece u SAD kako bi radila kao advokatica u Kabulu.

Upravljajući komplikovanim stranim svijetom sa svojim avganistanskim asistentom, Kimberli pokazuje vrhunsku snagu i uzdržanost braneći zapadnjačke i avganistanske klijente koji su ukopani u pravno i političko blato nesigurnog i opasnog grada. Istovremeno, postaje sve više motivisana svojim dobrotvornim radom u slučajevima za ljudska prava i prava žena. Međutim, prijetnje koje dobija i opasno stanje u zemlji sve više otežavaju i ugrožavaju njen život i nastavak njenog rada.

O autorki:

Nicole Nielsen HoranyiNicole Nielsen Horanyi rođena je 1977. u danskom gradu Roskilde. Diplomirala je režiju dokumentarnog filma na Danskoj nacionalnoj filmskoj školi 2007. godine. Njeni filmovi su učestvovali na brojnim Festivalima poput: CPH:DOX, Festival dokumentarnog filma Silverdocs, SXSW, Nordisk Panorama, Internacionalni festival filma Bergen, Rooftop Films NY, Taipei Internacionalni festival filma, Virginia Film Festival, INPUT i Internacionalni festival filma u Geteborgu.

Nagrade i festivali:

Chicago Film Festival, USA 2015
International Documentary Film Festival Amsterdam, the Netherlands 2015
DOC NYC, Viewfinder award, USA 2015
Tessaloniki Documentary Festival, Greece 2015
Washington DC International Film Festival, USA 2015
Goteborg International Film Festival, Sweden 2016
Human Rights Film Festival, Czech Republic 2016
International Movies That Matter, the Netherlands 2016
Cleveland International Film Festival 2016
Alliance of Women Film Journalists EDA Awad
International Documentary Film Festival Amsterdam 2015