Žaba

Ubrzaj 2017 / Projekcije:
10. 12. 2017 / 20:00h / KIC – Velika scena / Podgorica

ŽabaElmir Jukić, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Hrvatska, 2017, 78’

Režija: Elmir Jukić
Scenario: Pjer Žalica, Elmir Jukić
Direktor fotografije: Dejan Dimeski
Kostimografija: Lejla Graho
Scenografija: Mario Ivezić
Producent: Ademir Kenović
Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Ilir Tafa, Nermin Omić, Alisa Čajić-Drmać, Vlasta Velisavljević, Sadžida Šetić, Mugdim Avdagić

Sinopsis

Zeko, brico i bivši borac sa post-traumatskim sindromom, poziva brata Bracu i prijatelja Švabu na Bajram. Namjerava da iskoristi praznično raspoloženje, te brata, kockara i alkoholičara, nagovori da se promijeni. Braco ga ne želi slušati i ne shvata priču ozbiljno. Zeko uzima britvu i prislanja je na Bracin vrat, te silom iznudi od njega obećanje da će se promijeniti. Braco bijesan odlazi, ne želeći ga više ikad vidjeti, a Švabo predlaže Zeki da posjeti psihijatra. Kad ostane sam, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Izvjesno samoubistvo sprečava dolazak Mukija, mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige.

O autoru

Elmir jukić rođen je 1971. u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režirao je u pozorištu i na televiziji. Objavio je nekoliko tekstova u bosanskohercegovačkim magazinima. Predaje režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov rad u filmskoj režiji uključuje filmove: Žaba (2017), Majka (2009), Ram za sliku moje domovine (2005), Čovjek koji je kuću zamijenio za tunel (1998).

Festivali i nagrade

Sarajevo Film Festival (Bosna i Hercegovina – nagrada publike 
Međunarodni festival filmske kamere “Braća Manaki” (Makedonija) – Bronzana kamera 300
Tuzla Film Festival (Bosna i Hercegovina)
Zagreb Film Festival (Hrvatska)
Mostar Film Festival (Bosna i Hercegovina)