So Zemlje

Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Francuska, 2014, 109’

Režija: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Scenario: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, David Rosier
Zvuk: Aymeric Devoldere
Montaža: Maxine Goedicke, Rob Myers
Fotografija: Hugo Barbier, Juliano Ribeiro Salgado
Producent: David Rosier
Produkcija: Decia Films

Sinopsis

U ovom dokumentarnom filmu Wim Wenders prikazuje crno-bijele fotografije brazilskog fotografa Sebastian-a Salgado-a, koje govore više od riječi. Salgado, koji je, umjesto da postane broker na Volstritu u tridesetoj godini otkrio fotografiju, godinama je radio kao fotograf agencije Sigma, zatim i čuvene agencije Magnum. Ono što mu je omogućilo da se čitav život posveti onom što voli, je bila srećna okolnost da je 1981. godine uspjeo da fotoaparatom zabilježi atentat na Ronalda Regana. U filmu So zemlje nevjerovatne crno-bijele fotografije se smjenjuju sa dokumentarnim snimcima koje je Salgadov sin i ko-reditelj filma Juliano Ribeiro-a Salgado snimio na njihovim zajedničkim putovanjima. Salgado živi sa ljudima koje fotografiše – danima, ponekad mjesecima, dijeli njihovu sudbinu prije nego što se usudi da ih fotografiše. Kaže da se to pravo mora zaslužiti.

O autorima

Wim Wenders je rođen u Dizeldorfu, 1945. godine. Nakon dvije godine studiranja medicine i filozofije i jednogodišnjeg boravka u Parizu kao slikar, pohađao je Univerzitet televizije i filma u Minhenu od 1967. do 1970. godine. Jedna je od najznačajnijih figura koje su se probile u vrijeme ,,Novog njemačkog filma” sedamdesetih godina prošloga vijeka. Osnivač je distributerske kuće Filmverlag der Autoren, iz koje je izrasla njegova producentska kuća Road Movies, u Berlinu 1975. godine. Pored režiranja atmosferičnih autorskih filmova, Wenders se kreće i u mediju fotografije, a njegove upečatljive vizije pustih predjela prepliću teme sećanja, vremena i pokreta.

Juliano Ribeiro Salgado je rođen 1974. u Parizu gdje je odrastao u francusko-brazilskoj porodici. Godine 1996. napravio je svoj prvi dokumentarac za Arte, Suzana o zloupotrebi radnika u rudnicima Angole. Usljedili su dokumentarci snimljeni u Etiopiji, Avganistanu, Brazilu. Salgado je zatim upisao Filmsku školu u Londonu, koju je završio 2003. Snimio je velik broj kratkih i dokumentarnih filmova za francusku televiziju. Njegov film iz 2009. godineNauru, lutajuće ostrvo obišao je brojne festivale širom svijeta (Hot Docs,Toronto…). Trenutno radi na svom prvom dugometražnom igranom filmu koji će biti sniman u Sao Paolu, u Brazilu.

Festivali i nagrade

Cannes Film Festival 2014: Prize of the Ecumenical Jury – Special Mention, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Un Certain Regard – Special Jury Prize, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
San Sebastián International Film Festival 2014, Audience Award, Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Oslo Films from the South Festival 2014
Helsinki International Film Festival 2014
Taipei Golden Horse Film Festival – 2014
Busan – International Film Festival – 2014
Rio de Janeiro International Film Festival – 2014
Telluride International Film Festival – 2014
Međunarodni filmski festivalu Berlinu, 2014.
Sydney International Film Festival 2014.