Prateći program Festivala UBRZAJ – suočavanje sa prošlošću

U sklopu Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2020, Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Forumom ZfD, organizuje

promociju knjige i virtuelne izložbe fotografija ŽIVOT U LIMBU – KNJIGA OŽILJAKA
i panel diskusiju SJENKA 90ih NAD BALKANOM
14. decembar 2020. godine
, 12:00 – 14:00h

PROGRAM

12:00-12:15 Uvodna izlaganja

Miloš Vukanović, savjetnik, CGO
Nataša Govedarica, Programska direktorka Forum ZfD, Beograd

12:15-13:00 Nasljeđe 90ih kroz tekst i fotografiju

Igor Čoko, dokumentarni fotograf, koautor knjige i izložbe “Život u limbu – knjiga ožiljaka”
Slaven Rašković, sociolog i civilni aktivista, koautor knjige i izložbe “Život u limbu – knjiga ožiljaka”
Moderator: Miloš Vukanović, savjetnik, CGO

13:00 – 14:00 Sjenka 90ih nad Balkanom

Hrvoje Klasić istoričar, Sveučilište u Zagrebu
Filip Švarm, novinar, nedjeljnik Vreme, Beograd
Balša Brković književnik, urednik Art-a u ND Vijestima, Podgorica
Aleksandar Reljić, reditelj, autor filma “Proces Sandžak” koji se prikazuje na UBRZAJ 2020
Moderator: Miloš Vukanović, savjetnik, CGO

Knjiga Život u limbu – knjiga ožiljaka”, autora Igora Čoka i Slavena Raškovića bavi se Kninom, gradom koji je danas u Hrvatskoj sveden na mit, dok je istina o njegovoj nedavnoj prošlosti uveliko potisnuta ili tabuizirana. Na nivou društva, Knin je grad traumatsko središte sukoba devedesetih. Knin je simbol srpske pobune i secesije, a potom simbol apsolutne hrvatske pobjede, pri čemu su oba događaja popraćena masovnim zločinima, ubistvima i progonima “onih drugih”. S druge strane, na nivou svakodnevnice, naći ćemo ne samo bezbrojne privatne traume starosjedilaca, povratnika i doseljenika prognanih iz drugih djelova bivše Jugoslavije, nego i ekonomsku i društvenu pustoš, traumu činjenice da je hrvatska država već četvrt vijeka tragično nesposobna da stvori uslove za iole održiv, a kamoli perspektivan život u krajevima za koje se borila. Autori, Čoko i Rašković su rođeni Kninjani, koji su se u avgustu 1995. godine, poput hiljada sugrađana, našlih u izbjegličkim kolonama. Njihova monografija – popraćena brojnim turobnim crno-bijelim fotografijama – hrabro i pošteno zasijeca u mitove, donoseći priču o Kninu i njegovim stanovnicima tokom posljednjih trideset godina.

Panel diskusija “Sjenka 90ih nad Balkanom” okupiće uvodničare iz Crne Gore i regiona, prepoznate po svom kritičkom osvrtu na posljednju deceniju XX vijeka. Kroz razgovor sa Hrvojem Klasićem, istoričarem iz Zagreba, Filipom Švarmom, novinarem iz Beograda i Balšom Brkovićem, književnikom iz Podgorice, i Aleksandrom Reljićem, rediteljem iz Novog Sada, pokušaćemo da doprinesemo dekonstrukciji nepoželjnog ali konstantno prisutnog nasljeđa 90ih. Kroz različite perspektive zajedničke teške prošlosti i uticaj na današnja post-jugoslovenska društva, osvrnućemo se i na vizije i revizije događaja iz 90ih kao i na uticaj koji ovaj period ima na današnje medije i kulturu.

Zainteresovani za učešće prijave mogu slati na amina.n@cgo-cce.org do nedjelje, 13. decembra 2020.godine do 20h00, kako bi blagovremeno dobili instrukcije za Zoom.