Ministarstvo ljubavi

Ubrzaj 2016 / Projekcije:
13. 12. 2016 19h00 / CNP – Scena Studio / Podgorica
13. 12. 2016 20h00 / Centar za kulturu / Berane

Ministarstvo ljubaviPavo Marinković, Hrvatska/Croatia, 2016, 103’

Reditelj: Pavo Marinković
Scenarista: Pavo Marinković
Kinematograf: Simon Tanšek
Uloge: Stjepan Perić, Dražen Ķühn, Ecija Ojdanić, Milan Štrljić, Olga Pakalović, Alma Prica
Producent: Stanko Babić
Produkcija: Telefilm
Koprodukcija: 8Heads Productions
Koproducent: Julietta Sichel

Sinopsis:

Ministarstvo ljubavi je britka komedija iz savremene Hrvatske. Krešo je u zamršenoj situaciji, on je biolog na pragu srednjih godina, bez iluzija i posla, zarobljen u braku koji se vjerovatno nije ni trebao desiti. U međuvremenu, u zemlji traje kriza, pa vlada traži jedinstvene načine da ispuni praznu državnu kasu pa sada, 20 godina nakon završetka rata svoju pažnju usmjerava na ratne udovice. Svima onima koje se nisu ponovno udavale, a žive u vanbračnim zajednicama s novim partnerima, biće oduzeta porodična penzija. Da bi se izvršile nepopularne mjere, osniva se novo odjeljenje u Vladi – Ministarstvo ljubavi, čiji je zadatak prikupiti informacije o udovicama koje žive u grijehu prema državi. ” Krešo, koji ne može mnogo izgubiti, pristaje na privremeni angažman u novom odjeljenju koji mu nudi njegov moćni tast. Ali problem je što je Krešo, uz svog novog partnera, ekscentričnog Šikića, potpuno pogrešan čovjek za ovaj posao.

O autoru:

Pavo MarinkovićRođen u Zagrebu 1967. Diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njegovi pozorišni komadi, izvedeni u zemlji i inostranstvu, višestruko su nagrađivani. U 2006, zajedno sa Draženom Žarkovićem, režirao je dugometražni film Trešeta za koji je napisao i scenario. Film je osvojio šest međunarodnih i dvije hrvatske nagrade, a bio je prikazan na više od 30 međunarodnih festivala. 2009. napisao je i režirao Ljubavni život domobrana koji je premijerno prikazan na Pula film festivalu i osvojio je tri Zlatne arene.

Prikazan je na dosta filmskih festivala, a osvojio je Posebnu nagradu žirija na Worldfest-u u Houstonu. 2013. režirao je dugometražni dokumentarni film Okupacija, 27. slika koji je svjetsku premijeru imao na IFF u Karlovim Varima, a prošle godine je otvorio dokumentarni program na Sarajevo Film Festivalu. Pavo Marinković trenutno živi u Bukureštu i Zagrebu. 

Nagrade i festivali:

Pula Film Festival 2016
Avvantura Film Festival Zadar 2016
Montreal World Film Festival 2016
Slovenian Film Festival 2016
Raindance Film Festival 2016
Chicago International Film Festival 2016
Arras Film Festival 2016
Mostar Film Festival 2016