Lana Barić gošća festivala UBRZAJ 2021 na zatvaranju

Festival UBRZAJ 2021 zatvara TEREZA37, najbolji film Pulskog filmskog festivala 2020. godine i hrvatski kandidat za Oskara 2022, u režiji Danila Šerbedžije, a gošća Festivala UBRZAJ 2021 je glavna glumica i scenaristkinja tog filma Lana Barić.

Program posljednjeg dana UBRZAJ 2021 počinje u 17h00 selekcijom kratkih filmova – SUMRAK, mađarskog autora Bálinta Bíróa, PLANIRANJE LJETA, rumunskog režisera Alexandru Mironescua, kao i film SA BALKONA, u režiji Grka Arisa Kaplanidisa.

GRAD SLAVE, ruskog reditelja Dmitry Bogolyubova, slijedi od 18h00. Taj film pruža uvid u život stanovnika Jeljnje, nad kojima se vrši svakodnevna manipulacija, indoktrinacija i militarizacija, i gdje su gradska djeca odgajana da budu vojno obučene nacionalne patriote. U Jeljnji, gradu sličnom stotinama malih provincijskih gradova u Rusiji, herojska sovjetska prošlost i siromašna postindustrijska sadašnjost čine ovaj grad podložnim agresivnoj antizapadnoj propagandi Kremlja.  Film je dobio Nagradu publike za najbolji dokumentarni film na Trieste filmskom festivalu, kao i Specijalnu nagradu žirija na One Wolrd IFF festivalu u Češkoj.

Festival UBRZAJ 2021 u 19h30 zatvara ostvarenje hrvatskog autora Danila Šerbedžije, TEREZA37, apsolutni pobjednik Pulskog festivala 2020. godine i hrvatski kandidat za Oskara 2022. To je uzbudljiva i univerzalna priča u kojoj glavna junakinja pokušava da preusmjeri svoj život na novi kolosijek, ulazeći u nova iskustva bez previše razmišljanja i preispitivanja, ali i otvarajući pitanje o poziciji žene u ovdašnjim, još uvek partijarhalnim društvima, u kojima se čini kao da ne postoje naznake promjena. Lane Barić briljira i sa scenarijem i sa glumom, što je prepoznato na brojnim festivalima širom svijeta na kojima je ovaj film prikazan, ali i nagradama koje je dobio.

Tereza37

Nakon projekcije, slijedi razgovor sa Lanom Barić, scenaristkinjom i glavnom glumicom filma Tereza37, koji će voditi Nikola Ljuca, reditelj i selektor ovogodišnjeg Festivala UBRZAJ, čime se zvanično zatvara UBRZAJ 2021.

Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ambasada Finske u Beogradu, UNDP u okviru projekta Reforma nacionalnog sistema procjene invaliditeta, Opština Berane i Opština Kotor. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Crnogorska kinoteka.

U dijelu biznis sektora, podršku su pružili hotel Cue, PG taxi, Gostiona 1928 i Compania de Vinos Montenegro.

Medijski partneri su javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Radio Berane i Radio Kotor, kao i portal CdM.  Takođe, medijski su ove godine Festival UBRZAJ prepoznali i naši novi medijski partneri – televizije Gradska TV, Nova M i Prva, radijske stanice Antena M i Gradski radio, dnevni listovi Pobjeda i Dnevne novine, kao i portal Dnevnih novina i Antene M.

Milica ZINDOVIĆ, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2021