Građanin

Ubrzaj 2017 / Projekcije:
12. 12. 2017 / 16:15h / KIC – Sala Dodest / Podgorica

GrađaninRoland Vranik, Mađarska, 2016, 110’

Režija:  Roland Vranik
Scenario: Iván Szabó, Roland Vranik
Producent: Károly Fehér
Ko-producenti: Csaba Tóth, Klára Garas
Uloge: Marcelo Cake-Baly dr., Ágnes Máhr, Shekari Arghavan

Sinopsis

Vilson (56) je iskren, dobrodušan afrikanac koji živi u Budimpešti nekoliko godina. Došao je u Mađarsku kao politički izbeglica, ali od tada je pronašao dom i radi kao čuvar u supermarketu. Želi da postane mađarski građanin, ali iz više puta ne uspijeva položiti osnovni ispit o ustavnom pravu.

Njegov život dobija neočekivani preokret kada mu koleginica preporuči njenu sestru Mari (56), profesorku koja je specializirala mađarsku istoriju i kulturu. Tokom tih privatnih časova razvija se uzajamna privlačnost između udate profesorke i njenog učenika. Ali jedne večeri, misteriozni stranac se pojavljuje na Vilsonovom pragu – Širin (26), trudna Persijanka, izbjeglica koja ilegalno boravi u Mađarskoj.

O autoru

Roland Vranik rođen je 1968, u Budimpešti, u Mađarskoj. Nakon diplomiranja radio je na nekoliko kratkih diplomskih filmova, ali i nacionalnih i međunarodnih dugometražnih filmova kao menadžer u produkciji, asistent reditelja i član produkcijske kuće Positive Production Workshop sa sjedištem u Budimpešti. Kasnije je radio u Holandiji gdje je režirao četiri filma i sarađivao u nekoliko filmskih produkcija studenata holandske Filmske akademije. 2000. godine dobio je finansijsku podršku od Studio Béla Balázs za režiju i scenario za eksperimentalni kratki film Dominátor. Iste godine, radio je kao asistent reditelja na filmu Werckmeister’Harmonies, koji je režirao poznati mađarski reditelj Béla Tarr. Režirao je oko 30 spotova i video klipova prije nego što je snimio svoj prvi igrani film Fekete kefe 2005, a nakon njega Adás 2009, i svoj najnoviji film Građanin 2016.

Festivali i nagrade

Varna International Film Festival “Love is Folly” (Bugarska) – Grand Prix Zlatna Afrodita
Skip City International D-Cinema Festival (Japan) – Specijalna nagrada publike
Den Haag Movies That Matter (Holandija) – Studenski izbor nagrada
Cinequest (SAD) – Najbolja drama
Porto Fantasporto (Portugal) – Nagrada za najbolji scenario
Stockholm Film Festival (Švedska)