Foxtrot

Ubrzaj 2017 / Projekcije:
14. 12. 2017 / 20:15h / KIC – Sala Dodest / Podgorica

FoxtrotSamuel Maoz, Izrael, Njemačka, Francuska, Švajcarska, 2017, 113’

Režija: Samuel Maoz
Scenario: Samuel Maoz
Direktor fotografije: Giora Bejach
Montaža: Arik Lahav Leibovich, Guy Nemesh
Muzika: Ophir Leibovitch, Amit Poznanky
Zvuk: Sam Cohen, Ansgar Frerich, Alex Claude
Kostimografija: Hila Bargiel
Scenografija: Arad Sawat
Specijalni efekti: Jean-Michel Boublil
Producent: Igor Mitrović
Uloge: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonatan Shiray

Sinopsis

Kada im se na vratima pojave vojni predstavnici s vijestima o sinovoj pogibiji, Michael i Daphna se slamaju pod teretom očaja. Izlizani izrazi žalosti i šuplje patriotske fraze vojnih birokrata samo pogoršavaju situaciju. Dok Daphna bijeg traži u sedativima, Michael upada u vrtlog gnijeva, a onda doživljava iznenađenje čija nevjerovatnost gotovo parira nadrealnom vojnom iskustvu njegovog sina Jonathana. Strukturiran u tri stilski različita dijela, Fokstrot iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma. Naizmjenično duboko emotivan i ironičan, s humorom koji ujeda gdje najviše boli, ovaj odvažan i vizualno impresivan film nominovan je u Veneciji za Srebrnog lava. Ovogodišnji izraelski kandidat za Oscara.

O autoru

Samuel Maoz je rođen u Tel Avivu, u Izraleu. U 20-oj godini bio je napadač u jednom od prvih izraelskih tenkova koji su ušli u Liban tokom Libanonskog rata 1982. Poslije rata, obučavao se kao snimatelj u teatarskoj školi Beit Zvi, a radio je i na filmskim i TV produkcijama. Kao režiser, Maoz je bio povezan sa produkcijom dokumentarnih filmova, usmjeravajući ARTE proizvodnju Total Eclipse (2000) sa Yevgenya Dodina. Godine 2007, Maoz je počeo raditi na Libanu, svom prvom igranom filmu. Scenario je zasnovanom na ličnim iskustvima, opisuje traumatska iskustva četvročlane izraelske tenkovske posade u libanskom selu na početku rata. Krajem jula 2009, Maoz je dobio poziv za takmičarsku selekciju Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojio Zlatnog lava, a nakon što je bio odbijen na filmskim festivalima u Berlinu i Kanu. Liban je pohvaljen kao jedan od najznačajnijih filmova u takmičarskom dijelu. Iste godine film je nominovan za Ophir, izraelske nacionalne filmske nagrade, u deset kategorija.

Festivali i nagrade

Izraelski zvanični kandidat za Oskara u kategoriji najboljih stranih filmova
Venice Film Festival (Italija), nagrada Srebrni lav
Athens International Film Festival (Grčka), nagrada grada Atine za najbolju režiju
Awards of the Israeli Film Academy (Izrael), nagrada Izraelske filmske akademije za najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju fotografiju, najbolju montažu, najbolje umjetničko usmjerenje, najbolju muziku, najbolji zvuk, a nominavan i za najbolji scenario, najbolju epizodnu glumicu, najbolji kasting, najbolju kostimografiju, najbolju šminku