Film kao lekcija o ljudskim pravima

NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovaće od 17. do 20. decembra Četvrti festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj”, na kojem će biti prikazano 10 ostvarenja, a ulazak na projekcije koje će biti upriličene u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) biće besplatan. Koordinator programa i direktor manifestacije „Ubrzaj“ Nikola Đonović kazao je da je ovogodišnja selekcija još kvalitetnija nego prethodna.

Film kao lekcija o ljudskim pravima

– Selekciju filmova radio je CGO u saradnji sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldoks. Festival će otvoriti revolucionarni film koji je pomjerio granice dokumentaristike „Čin ubistva” i koji je već dobio veliki broj nagrada, dok će na zatvaranju biti prikazan igrani film „Plava je najtoplija boja” koji je osvojio Zlatnu palmu na ovogodišnjem Kanskom festivalu. Pored ova dva ostvarenja prikazujemo još osam filmova, i to ostvarenje Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza” koji je dobio Nagradu žirija na Berlinskom festivalu, koji je izabran za Bosanskog predstavnika u kategoriji najbolji strani film na 86. Oskaru, zatim „Odbrana i zaštita” i „Halimin put”, koji se bave temom suočavanja sa prošlošću. Tu je i kratki dokumentarni film koji se bavi pitanjima LGBTIQ zajednice „Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka”. Biće prikazani i dokumentarni filmovi koji su obilježili ovu godinu i osvojili veliki broj nagrada, tu bih posebno izdvojio „Pusi rajot – pank molitva” u režiji Mike Lernera i Maksim Pozdorovkina. Takođe biće prikazan „Albertov put” u režiji Predraga Bambića, kao i dokumentarac „Gulabi banda” i „Više od meda”. Detaljan program je već dostupan sa sajtu festivala www.ubrzaj.me – kaže Đonović.

Film kao lekcija o ljudskim pravima

On ističe da je Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj” jedinstvena prilika da uživate u ostvarenjima regionalnih i svjetskih igranih i dokumentarnih filmova na velikom platnu.
– Biće prikazani filmovi koji su obilježili ovu godinu kada je riječ o afirmaciji ljudskih prava i osvojili brojna i prestižna priznanja, na način kako se oni predstavljaju širom svijeta, a što naši građani još uvijek ovdje rijetko mogu vidjeti – navodi Đonović.
On navodi da je ideja organizatora festivala da njegovom organizacijom ucrtaju Podgoricu na kulturnu mapu regiona koji već godinama njeguje tu vrstu festivalskog dešavanja.

– Festival će predstaviti publici recentnu produkciju angažovanog dokumentarnog i igranog filma nesporne umjetničke vrijednosti. Festival teži da na nov i zanimljiv način približi crnogorskoj javnosti vrlo složenu i osjetljivu tematiku ljudskih prava, ali i da podstakne produkciju filmova domaćih autora koji će biti društveno angažovani, a koji u odnosu na region značajno nedostaju. Film je moćno sredstvo promocije ljudskih prava i toliko potrebne senzibilizacije javnosti o drugom i drugačijem – kaže Đonović.
Festival se organizuje uz podršku CNP-a, Beldoksa, Radio-televizije Crne Gore, portala Vijesti i Ambasade Kanade, kao i brojnih sponzora.M.S.

Specijalni gosti
Đonović navodi da su u toku pregovori za specijalna gostovanja za četvrto izdanje i tu će svakako do poslednjeg trenutka biti određenih izmjena jer se radi o vrhunskim ostvarenjima čiji autori i predstavnici ovih filmova putuju po brojnim festivalima.
– Festival će sigurno posjetiti režiser dokumentarnog filma „Albertov put” Predrag Bambić. Postoji mogućnost da na festival dođe i autor filma „Odbrana i zaštita” Bobo Jelčić, glumac u novom filmu Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza” Nazif Mujić, scenarista filma „Halimin put” Fedja Isović i Ivana Todorović, režiserka filma „Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka”, kaže Đonović.