Festival „Ubrzaj“ od 10. do 14. decembra u CNP: O ljudskim pravima kroz 12 filmova

PODGORICA – Peto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima „Ubrzaj 2014“, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, biće održano od 10. do 14. decembra na Velikoj sceni i sceni „Studio“ Crnogorskog narodnog pozorišta. Manifestaciju će otvoriti film „Žive oči“ u režiji Senada Šahmanovića, a potom će uslijediti projekcija dokumentarnog ostvarenja „20.000 dana na Zemlji“ u režiji Ijana Stjuarta i Džin Polard, o jednom fiktivnom danu u životu Nika Kejva.

Angažovani izraz

Dobar sin 203×300 Festival „Ubrzaj“ od 10. do 14. decembra u CNP: O ljudskim pravima kroz 12 filmovaKoordinator programa i direktor manifestacije Nikola Đonović za Pobjedu je objasnio da CGO od osnivanja Festivala pokušava da utiče na crnogorske umjetnike da se i sami anagažovano izraze. Prema njegovom mišljenju, prikazivanje filma „Žive oči“ u režiji Senada Šahmanovića pokazuje da je, makar posredno, ovaj Festival doprinio da posljednjih godina dođe do pomaka u tom pravcu.

Festival „Ubrzaj“ od 10. do 14. decembra u CNP: O ljudskim pravima kroz 12 filmova

– Film „Žive oči“ u režiji Senada Šahmanovića ima snažnu ljudsko-pravašku poruku i bavi se jednom od najmarginalizovanijih grupa u našem društvu – osobama sa oštećenjem vida. Izuzetno nam je drago i da ćemo konačno imati crnogorsko ostvarenje na Festivalu filma o ljudskim pravima „Ubrzaj 2014“ i nadam se da u narednim izdanjima to neće biti izuzetak, već pravilo – rekao je Đonović.

Moderan koncept

On je najavio da će na Festivalu, pored Šehmanovićevog filma i dokumentarca o Niku Kejvu, biti prikazano još 10 ostvarenja najnovije produkcije koji su već višestruko nagrađivani na međunarodnoj sceni.

– Ovogodišnja selekcija tretira ljudska prava i to kroz prizmu građanskog aktivizma, LGBT prava, suočavanja sa prošlošću, umjetnosti, ali drugih vezanih pitanja koja pripadaju modernom konceptu ljudskih prava – rekao je Đonović.

Zive oci 203×300 Festival „Ubrzaj“ od 10. do 14. decembra u CNP: O ljudskim pravima kroz 12 filmovaU četvrtak, 11. decembra, biće prikazani filmovi „Majdan“ Sergeja Loznice koji predstavlja hroniku građanske pobune u Kijevu protiv režima predsjednika Janukoviča tokom zime 2013/2014; zatim film „Dobar sin“ autorke Širli Berkovic iz Izraela, koji govori o Oru, mladom Izraelcu koji je tajno prikupljao novac za operaciju promjene pola na Tajlandu; i palestinska drama nagrađena na Kanskom festivalu „Omar“ reditelja Hany Abu – Assada.

U petak, 12. decembra, na repertoaru su filmovi „Umjetnost/nasilje“ u režiji Mariam Abu Khaled, Udi Aloni i Batoul Taleba, zatim „Šuma“ reditelja Siniše Dragina o socijalističkom prijateljstvu Jugoslavije i Rumunije i aferi špijunaže i mauicijski kandidat za „Oskara“, film „Timbuktu“ autorke Abderrahmane Sissako.

U subotu, 13. decembra, biće prikazana ostvarenja „Mama i tata“ u režiji Franziska Schonenbergera i Jayakrishna Subramaniana, zatim film „Goli“ Tihe Gudac, koji govori o porodičnoj drami jednog političkog zatvorenika na Golom otoku, i poljski kandidat za „Oskara“, film „Ida“ u režiji Pawela Pawlikowskog. Festival će biti zatvoren u nedjelju, 14. decembra, projekcijom dokumentarnog filma Vima Vendersa i Džuliana Ribeira Salgada „So zemlje“.

Gostovanja i noviteti

Maidan 203×300 Festival „Ubrzaj“ od 10. do 14. decembra u CNP: O ljudskim pravima kroz 12 filmovaKako je rekao Đonović, pregovori o gostovanjima na Festivalu još traju, ali je potvrdio da će publika imati priliku da vidi Senada Šahmanovića i ostatak ekipe koja je radila na filmu „Žive oči“, zatim Širli Berkovic, autorku filma „Dobar sin“ iz Izraela i reditelja „Šume“ Sinišu Dragina. Broj gostovanja autora i projekcija filmova povećan je u odnosu na prošlu godinu zbog velikog interesovanja publike.

– Vjernoj publici van Podgorice, koja je kontinuirano izražavala interesovanje za Festival, ali koja nije mogla ispratiti projekcije u Podgorici, pripremili smo jedno iznenađenje. Pored glavnog programa u CNP-u, ove godine ćemo imati i pilot izdanje kroz projekcije četiri filma u Kotoru, u saradnji sa JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ u kino „Boki“ 12. i 13. decembra – istakao je Đonović.

Posljednjeg dana Festivala biće dodijeljene godišnje nagrade Festivala za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma.

Važno je isticati rad društveno angažovanih umjetnika

20000 days on earth 203×300 Festival „Ubrzaj“ od 10. do 14. decembra u CNP: O ljudskim pravima kroz 12 filmovaFilm „20.000 dana na Zemlji“ u režiji Džejn Polard i Ijana Forsajta prikazuje život muzičara, pisca i scenariste Nika Kejva. Đonović je objasnio zbog čega je jedan muzički dokumentarac našao mjesto na repertoaru manifestacije posvećene ljudskim pravima.

– Manje je poznat, ali značajan i humanitarni rad Nika Kejva, počevši od brojnih akcija kroz koje je prikupljao sredstva za dobrotvorne svrhe, aktivizma u upravljanju velikim katastrofama poput one u Haitiju, tokom koje je snimio i pjesmu u saradnji sa drugim umjetnicima koja je bila dio te kampanje… Vjerujemo da je bitno posebno isticati umjetnike koji koriste svoj angažman i za afirmaciju javnog interesa. To smo već radili i kroz projekciju filma „Marina Abramović – umjetnica je prisutna“ prije dvije godine – podsjetio je Đonović.

M. I.

Pobjeda 30. novembar 2014.