Bogat filmski i prateći program četvrtog dana festivala UBRZAJ 2019, uz otvaranje kotorskog izdanja UBRZAJ 2019

X Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2019 danas ulazi u četvrti dan a publika u Podgorici će imati priliku da vidi pet projekcija, dok će u Kotoru biti otvoreno šesto izdanje Festivala UBRZAJ u tom gradu.

Četvrtog dana Festivala UBRZAJ, u okviru festivalskog programa UBRZAJMO rodnu ravnopravnost! na Sceni Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu, fokus je na filmovima koji adresiraju ženska prava i žene u različitim profesijama i situacijama a koje vode borbu za svoje mjesto u svijetu neravnopravno podijeljenih uloga na osnovu pola. Ovaj dio programa Festivala UBRZAJ 2019 podržava Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava kroz projekat „Ubrzajmo rodnu ravnopravnost“.

Prva projekcija počinje sa premijerom filma Golda, u 17:00. To je uzbudljiva priča o mandatu izraelske premijerke Golde Meir – od iznenađujućeg uspona na vlast i zadivljujućeg međunarodnog ugleda kao ‘kraljice jevrejskog naroda’ do tragičnog i usamljenog pada.

18:30h slijedi dokumentarni, biografski film koji ne prestaje da osvaja publiku i kritiku širom svijeta –  RBG, donoseći snažnu, inspirativnu priču o životu i borbi sutkinje Vrhovnog suda SAD-a, Ruth Bader Ginsburg koja je iza sebe ostavila obimno i vrijedno pravno nasljeđe i neočekivano postala ikona pop kulture.

20:15h počinje projekcija filma Udaljenost između nas i neba reditelja Vasilisa Kekatosa koji nam dolazi sa Zlatnom palmom za najbolji kratki film iz Kana. Ovaj devetominutni film je proglašen i najboljim kratkim grčkim filmom, a nosi i nagradu za najboljeg reditelja.

Od 20:25h je film  Dnevni otpust, diplomski rad iznimno talentovanog Martina Wintera koji ne ostavlja ravnodušnom publiku na festivalima širom svijeta. Riječ je o kratkometražnom filmu o samohranoj majci koja dobija dnevni otpust iz zatvora i nalazi svog trogodišnjeg sina, koji živi sa njenom nestabilnom majkom, u veoma lošoj situaciji. Prisiljena da mu obezbijedi bolju budućnost, istovremeno se bori sa vremenom koje ne radi u njenu korist jer mora da se vrati u zatvor do šest sati.

Najnoviji dokumentarac nagrađivanog njemačkog reditelja Wernera Herzoga – Upoznati Gorbačova, je posljednja projekcija ovog festivalskog dana koja počinje u 21:00h. Ovo je biografski film koji prati ključne etape političke i lične karijere jedne od najznačajnijih ličnosti s kraja prošlog veka.

Danas počinje i kotorsko izdanje Festivala UBRZAJ 2019 sa jutarnjom projekcijom filma Edna, makedonskog reditelja Vuka Mitevskog, u Gimnaziji „Kotor“ i pratećom diskusijom sa Majom Raičević, izvršnom direktorkom Centra za ženska prava i profesorkom Lidijom Begović, a u okviru programa UBRZAJMO rodnu ravnopravnost! Zvanično otvaranje Festivala UBRZAJ 2019 u Kotoru je u 19:00h u kinu „Boka“ sa projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević. Nakon projekcije filma slijedi diskusija u kojoj učestvuje Silvestar Mileta, filmski kritičar i istoričar koji je radio na filmu Dnevnik Diane Budisavljević i Miloš Vukanović, istoričar i saradnik u CGO-u.

Konačno, četvrtog festivalskog dana, u okviru Festivala UBRZAJ 2019, CGO u saradnji sa forumomZfD u 12:00, u klubu La Cultura, organizuje panel diskusiju Film se suočava s prošlošću na kojoj će  o filmu i njegovoj ulozi u izgradnji kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i kreiranju odnosa ka sopstvenoj istoriji kod osjetljivih i kontroverznih tema govoriti: Nataša Govedarica, dramaturškinja i programska direktorka forum ZfD iz Beograda, Silvestar Mileta, filmski kritičar i istoričar, Ivan Marinović, režiser i Balša Brković, pisac i kolumnista, dok će diskusijom moderirati Miloš Vukanović, istoričar i saradnik u CGO-u.

Festival UBRZAJ 2019 se organizuje uz podršku Ministarstva kulture, njemačkog Foruma ZfD, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, praćenu medijskom podrškom RTCG, Vijesti, Radio Berana, Radio Kotora i portala CdM, a u partnerstvu sa Crnogorskim narodnim pozorištem, opštinama Kotor i Berane, BELDOCS-om, Sarajevo Film Festivalom, Crnogorskom kinotekom, gimnazijama „Panto Mališić“ i „Kotor“, Centrom za kulturu Berane i Međunarodnom mrežom festivala ljudskih prava. Društvenu odgovornost su svojom podrškom Festivalu UBRZAJ 2019 iskazali i Pošta Crne Gore, kompanije CentreVille, Metropolis, Studio Mouse, PG Taxi i Compania DeVinos Montenegro.

Vasilije Radulović, asistent na projektima