Zarobljena

Ubrzaj 2018 / Projekcije:
11. 12. 2018 / 17:00h / KIC “Budo Tomović“ – sala Dodest / Podgorica
13. 12. 2018 / 19:00h / Centar za kulturu Berane / Berane
13. 12. 2018 / 20:00h / Kino Boka / Kotor

ZarobljenaBernadett Tuza-Ritter, Mađarska, 2017, 89`

Režija: Bernadett Tuza-Ritter
Scenario: Bernadett Tuza-Ritter
Montaža: Bernadett Tuza-Ritter
Uloge: Condola Rashad, Sarah Goldberg, Will Janowitz, Sathya Sridharan
Producenti: Julianna Ugrin and Viki Réka Kiss; Erik Winker And Martin Roelly

Sinopsis

Nevjerovatan film o ženi robinji u srcu savremene Evrope. Rediteljka, Bernadet Tuza Riter, je slučajno saznala za nju kada joj se njena “gospodarica” Eta hvalila da ima sluškinju. Tada je zatražila dozvolu da je snimi i Eta joj je to i dozvolila – za 300 eura mjesečno.
Mariš, pedesetdvogodišnja Mađarica, posljednjih deset godina služi jednu porodicu, radeći 20 sati dnevno, bez plate. Njeni tlačitelji su joj oduzeli lična dokumenta, a kuću ne može da napusti bez dozvole. Prema njoj se ophode neljudski, živi na ostacima hrane, bez kreveta u kojem bi spavala. Prisustvo kamere joj pomaže da shvati kako nije u potpunosti prepuštena sebi. Polako se opušta i pokazuje prve znake povjerenja. Ohrabrena je i saopštava svoj plan: „Pobjeći ću!“ Film prati njen herojski put ka slobodi.

O autorki

Bernadett Tuza-Ritter je mađarska rediteljka i montažerka nezavisne produkcije, čijii su fokus kreativni dokumentarci i fikcija. Studirala je režiju i montažu na Univerzitetu za pozorišnu i filmsku umjetnost u Budimpešti. Kao montažerka, bila je angažovana na brojnim međunarodnim projektima, kratkim filmovima i dokumentarcima. Tokom 2013. godine, radila je kao rediteljka na projektu „Cinetrain – Russian Winter“ koji je osvojio nagradu publike na festivalu dokumentarnog filma Vision du Reel. Članica je HSE i Mađarske akademije filma. Njen prvi dugometražni dokumentarni film“Zarobljena“ imao je premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa IDFA 2017 u Amsterdamu. Poslije te svjetske premijere, izabran je za takmičenje Svjetskog dokumentarnog filma na Sandens filmskom festivalu u januaru 2018. godine, postavši prvi mađarski dugometražni film koji se ikada takmičio na ovom festival. Tuza-Ritter je posebno zainteresovana za eksperimentisanje sa jezikom filma i pomjeranje granica između fikcije i dokumentaristike.

Festivali i nagrade

Amsterdam International Documentary Film Festival 2017 (Holandija)
Athens International Film Festival 2018 (Grčka) – Nagrada za najbolji dokumentarni film
Cinema Eye Honors Awards 2018 (SAD)
Cleveland International Film Festival 2018 (SAD)
DocAviv Film Festival 2018 (Izrael)
Dokufest 2018 (Kosovo) – nagrada Ljudska prava
Hot Springs Documentary Film Festival 2018 (SAD)
Luxembourg City Film Festival 2018 (Luksemburg)
Sheffield International Documentary Festival 2018 (Ujedinjeno Kraljevstvo)
Sundance Film Festival 2018 (SAD)
ZagrebDox 2018 (Hrvatska) – Nagrada za film od važnosti
Slobodna zona 2018 (Srbija)