Vodič kroz crnu rupu

Ubrzaj 2018 / Projekcije:
12. 12. 2018 / 19:00h / KIC “Budo Tomović“ – sala Dodest / Podgorica

Vodič kroz crnu rupuAleksandar Nikolić, Zlatko Pranjić, Srbija, BiH, Hrvatska, 2017, 74’

Režija: Aleksandar Nikolić, Zlatko Pranjić
Scenario: Aleksandar Nikolić, Zlatko Pranjić
Montaža: Aleksandar Nikolić
Muzika: Vesna Josić
Producentkinja: Monika Braid

Sinopsis

Sule je bosanski pjesnik i umjetnik koji u Londonu živi četrdeset godina. Nezadovoljan svojim životom, uzrok svih svojih problema projektuje na imigrantsku sudbinu, živeći u idiličnim uspomenama svoje voljene Banja Luke. Zaglavljen u rutinu, Sule dobija posljednju šansu da preokrene svoj život kada ga bosanska ambasada u Londonu poziva da izloži seriju svojih slika pod nazivom „Vodič kroz crnu rupu“.

O autorima

Aleksandar Nikolić radi u filmskoj i televiziskoj produkciji od 2003. godine. Paralelno sa montažom poznatih dokumentaraca za BBC, PBS i CH4, piše i režira svoje filmove. Napravio je pet kratkih filmova koji obuhvataju čitav spektar filmskih stilova od eksperimentalne do prave fikcije. No, njegova najveća strast je rezervisana za dokumentarne filmove. Napisao je i režirao dva dugometražna dokumentarca. Prvi, „Srpski advokat“, filmsku distribuciju imao je u Njemačkoj a prikazan je u preko 20 zemalja. Drugi, „Vodič kroz crnu rupu“, imao je premijeru u takmičarskom programu na Sarajevo Film Festivalu 2017.godine.

Zlatko Pranjić je pisac, producent i reditelj. Njegove priče su objavljene u britanskim antologijama Penguin and Dreamcatcher, a 2007. godine osvojio je prestižnu nagradu Penguin Decibel u kategoriji kratkih priča. Producirao je i režirao nekoliko pozorišnih i filmskih djela, a „Vodič kroz crnu rupu“ je njegovo najskorije djelo.

Festivali i nagrade

Sarajevo Film Festival 2017 (Bosna i Hercegovina)
DokuBazar Ljubjana 2018 (Slovenija)
DocFeed Eindhoven 2018 (Holandija)
Međunarodni festival dokumentarnog filma BelDocs 2018 (Srbija)