Vestvud: pank, ikona, aktivistkinja

Ubrzaj 2018 / Projekcije:
13. 12. 2018 / 20:15h / KIC “Budo Tomović“ – sala Dodest / Podgorica

Vestvud: pank, ikona, aktivistkinjaLorna Tucker, Velika Britanija, 2018, 78’

Režija: Lorna Tucker
Scenario: James Moriarty
Montaža: Paul Carlin
Uloge: Christina Hendricks, Kate Moss, André Leon Talley, Vivienne Westwood
Producenti: John Battsek, Shirine Best, Adam Betteridge, Emma Dutton, Eleanor Emptage, Anna Godas, Leo Haidar, Rebecca Joerin-Sharp, Ian Sharp, Nicole Stott

Sinopsis

Uz ekskluzivan, nevjerovatan pristup Vestvud: pank, ikona, aktivistkinja je prvi film koji je obuhvatio fascinantnu priču života Vivijen Vestvud, njen karakter, aktivizam i kulturni značaj. Ona je velika dama pank pokreta, doajen britanske mode i jedna od najuticajnijih začetnica trendova u novijoj istoriji. Film istražuje njenu uzlaznu karijeru i njene umjetničke kvalitete i aktivizam. Kombinujući kultni arhivski i novosnimljeni materijal, ova intimna priča predstavljena je kroz riječi same Vivijen i dirljive intervjue sa ljudima iz užeg kruga njene porodice, prijatelja i saradnika. Ovo je uzbudljiv omaž jednoj od istinskih kulturnih ikona našeg vremena i njenoj borbi da drži do integriteta, principa i svog naslijeđa u svijetu koji se vodi konzumerizmom, profitom i globalnom ekspanzijom.

O autorki

Lorna Taker je svoje dvadesete godine provela iza kulisa, po turnejama sa bendovima kao što je Unkle, Lupe Fiasco, The Cult i Queens of The Stone Age. Učestvovala je u kreiranju videa i promovisanju muzičkih numera i spotova ovih bendova. Nakon tog iskustva, počela je da se bavi drugim formatima poput storytelling-a, zatim režiranjem dokumentaraca, pisanjem scenarija i kreiranjem eksperimentalnih umjetničkih video projekata poput onih za Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Nike, Redbull i ShowStudio.

Festivali i nagrade

Cleveland International Film Festival 2018 (SAD)
Hamburg Film Festival 2018 (Njemačka)
Sundance Film Festival 2018 (SAD)
Sao Paulo International Film Festival 2018 (Brazil)
Međunarodni festival dokumentarnog filma BelDocs 2018 (Srbija)