Počinje kotorsko izdanje festivala UBRZAJ, dok podgoričku publiku čeka novi i uzbudljivi sadržaj

Treći dan Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 donosi tri nove premijere u u Podgorici, dok paralelno počinje kotorsko izdanje sa filmom „Mamula All Inclusive“.

Od 18h00 u Kinu „Boka“ u Kotoru publika će moći da pogleda dugometražni dokumentarni film Mamula All Inclusive, reditelja Aleksandra Reljića, koji je gost Festivala UBRZAJ. Film prati pokojnog Iva Markovića, koji je sa devet godina bio zatočen u logoru, ali i transformaciju tvrđave Mamula na vratima Boke Kotorske koja je služila je kao zloglasni logor u kojem su civili zatvarani, mučeni i moreni glađu. Manjinski producent ovog filma je i Centar za građansko obrazovanje (CGO).

U 20h00 slijedi projekcija filma 20 dana u Mariupolju, prvog dugometražnog filma, koji nakon gotovo decenije izvještavanja o međunarodnim sukobima, uključujući rusko-ukrajinski rat za AP, predstavlja Mstyslav Chernov. Film je potresna priča o civilima koji su se našli u opsadi, ali i prozor u to kako izvještavati iz zona sukoba, te koji je uticaj takvog novinarstva širom svijeta.

U Podgorici, program drugog dana počinje u 17h projekcijom filma Ženska banda rediteljke Susanne Regina Meures. Film se fokusira na četrnaestogodišnju Leonu, uspješnu influenserku koja živi na periferiji Berlina. Milioni pratilaca je obožavaju, a kompanije je zasipaju proizvodima. Kada Leonini roditelji otkriju ogroman finansijski potencijal onlajn aktivnosti svoje ćerke, preuzimaju kontrolu nad tim. Ali Leonin život, diktiran brendovima I pritiskom da kreira sadržaje, polako se pretvara u tamnicu.

U 19h i podgorička publika će imati priliku da gleda višestruko nagrađivani film 20 dana u Mariupolju.

Debitantski dugometražni film Rodeo, francuske rediteljke i scenaristkinje Lole Quivoron, na programu je u 21h00. Film je smješten u motociklističku subkulturu pariških predgrađa, gdje neustrašiva motoristkinja uspijeva potpuno uzdrmati muški motociklistički klub.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija dostupno je na www.ubrzaj.me

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su: Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore i Opština Kotor, a podršku su pružili i Opština Berane, KIC „Budo Tomović“, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Centar za kulturu Berane. Partneri UBRZAJ su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Human Rights Film Network. Posvećenost društvenoj odgovornosti se i ove godine reflektovala u poslovnom sektoru, pa naglašavamo sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2023 su: televizija Nova M, Adria TV, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, E TV, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, dnevni list Dan, portal CdM, portal Analitika, Radio Berane, Radio Kotor i Play radio.

Lucija Drenovac, asistentkinja na projektima