Festival UBRZAJ: beransko otvaranje, kotorsko zatvaranje i tri nova filma u Podgorici

Festival UBRZAJ četvrti dan obilježava otvaranjem beranskog izdanja, zatvaranjem kotorskog izdanja i projekcijom tri nova filma u Podgorici.

Večeras će u Beranama, u „Centru za kulturu“ sa početkom u 18h00, svečano biti otvoreno beransko izdanje Festivala UBRZAJ sa dugometražnim dokumentarnim filmom – Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića, koji će se nakon projekcije obratiti publici. Film donosi snažnu priču o borbi za očuvanje uspomena na nevine žrtve koncentracionog logora Mamula bivših logoraša, nevladinih organizacija, građana i građanki koji su nasuprot moći kapitala i svega onog što novac kupuje.

Nakon toga, od 20h00, slijedi film Fantom hotela Nada, bosansko – hercegovačkog režisera Bojana Stojčića. Režiser, svojim boravkom u hotelu Hope (Nada) u SAD, u kojem su boravili dejtonski pregovarači, prolazeći kroz hodnike i prostorije hotela, naslućuje njihove težnje da jednu zemlju na Balkanu pretvore u demokratski sistem koji 27 godina kasnije pokazuje sve mane kratkovidih politika.

Zatvaranje Festivala UBRZAJ u Kotoru u Kinu „Boka“ danas obilježavaju projekcije tri filma.

Od 18h00 publika će moći da gleda film Tri minuta:produžeci holandske autorke Biance Stigter. Ona vješto uspjeva da istoimeni trominutni film iz 1938. godine, režisera Dejvida Kurtza, pretvori u niz scena kojima daje simboliku i pokrete oživljavajući život jevrejskih stanovnika gradića Nasielska u Poljskoj prije Holokausta.

Od 19h30 i kotorskoj publici biće prikazan film Fantom hotela Nada, koji daje preciznu skicu onog što je trebalo da predstavlja Dejtonski sporazum, kao i implikacija koje je proizveo u realnosti.

Kotorsko izdanje se zatvara mnogostruko nagrađivanim filmom Zatvor 77. Film uranja u španski kazneno-popravni sistem u Španiji kroz ulogu mladog Manuela koji biva osuđen na prekomjernu kaznu od 20 godina zatvora. Kroz njegovu ulogu sagledava se moć pokreta koji ujedinjuje sve zatvore u borbi za slobodu i promjenu zatvorskih zakona, zauvijek mijenjajući špansko društvo.

Istovremeno, podgoričkoj publici u KIC „Budo Tomović” predstavljaju se tri premijere.

Program počinje u 18h00 sa filmom Mara. Režiju, scenario i montažu potpisuje bjeloruska rediteljka Sasha Kulak. Film prati masovne antivladine proteste u Minsku kroz priču mlade aktivistkinje Mare koja se na ulicama susreće sa realnošću kroz sudar sa opresivnim mehanizmima jednog režima.

Film Tri minuta:produžeci , autorke Biance Stigter, na programu je od 19h00.

Od 20h30 slijedi film Porodično okupljanje, finske režiserke Tiae Kuovo. Realistična priča o finskoj porodici koja se okuplja na Božićnoj večeri i koja kroz odnose članova reflektuje sve probleme i nesporazume u kojima je zaglavljena porodica kao institucija jednog društva. Debi ove rediteljke traži odgovore na pitanja sa kojima svi možemo da se identifikujemo: jesmo li svi osuđeni ostati zaglavljeni u istim porodičnim šablonima, i možemo li ikada to promijeniti i napokon postati srećna porodica?

Festival UBRZAJ podržali su: Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore i Opština Kotor, a podršku su pružili i Opština Berane, KIC „Budo Tomović“, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Centar za kulturu Berane. Partneri UBRZAJ su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Human Rights Film Network. Posvećenost društvenoj odgovornosti se i ove godine reflektovala u poslovnom sektoru, pa naglašavamo sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2023 su: televizija Nova M, Adria TV, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, E TV, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, dnevni list Dan, portal CdM, portal Analitika, Radio Berane, Radio Kotor i Play radio.

Vlado Laličić, asistent na projektima