Drugi dan festivala UBRZAJ u Podgorici donosi tri premijere

Drugog dana Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 u KIC „Budo Tomović“ podgorička publika će imati priliku da pogleda tri izuzetne filmske premijere.

Program počinje u 17h00 projekcijom filma Potpuno povjerenje, mlade rediteljke Jialing Zhang. To je duboko uznemirujuća priča koja istražuje razmjere digitalne kontrole u Kini gdje preovlađuju neviđeni nivoi državnog nadzora, zloupotrebe moći i (auto)cenzure koja nas suočava s onim što može da se dogodi kada se ignoriše naša privatnost. Koristeći Kinu kao ogledalo, film diže uzbunu o sve većoj upotrebi alatki za nadzor širom svijeta – čak i od strane demokratskih vlada poput onih u Evropi.

Od 19h00, na repertoaru je film Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju, autorke Margarethe von Trotta, žene ispred svog vremena čiji filmovi ističu snažne ženske protagonistkinje i obično se smještaju u važan politički kontekst. Jedan od takvih je i ova filmska avantura o izuzetnoj i harizmatičnoj njemačkoj spisateljici Ingeborg Bachmann koja je svojom poezijom prvo uzdrmala, a zatim pokorila muški dominiran bastion njemačkog književnog jezika. Film prikazuje strastveni ljubavni odnos književnice sa Maxom Frischom ali i profesionalna trvenja koja polako počinju da remete ljubavnu harmoniju.

Filmski triler Zatvor 77, španskog reditelja Alberta Rodrígueza, na programu je od 21h00. Zatvor 77 je svjetsku premijeru imao na slavnom festivalu u San Sebastianu gdje je oduševio publiku i kritiku i do sada osvojio respektabilne 24 nagrade uključujući i 5 Goya. Ovaj film uranja u španski kazneno-popravni sistem u turbulentnom periodu osvojene slobode. Mladi Manuel, računovođa, optužen za pronevjeru novca u sumi jednakoj današnjih 1.200 EUR, biva osuđen na prekomjernu kaznu od 20 godina zatvora. On postaje vođa pokreta koji ujedinjuje sve zatvore u borbi za slobodu i promjenu zatvorskih zakona, zauvijek mijenjajući špansko društvo.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija je dostupno na www.ubrzaj.me

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su: Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore i Opština Kotor, a podršku su pružili i Opština Berane, KIC „Budo Tomović“, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Centar za kulturu Berane. Partneri UBRZAJ su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Human Rights Film Network. Posvećenost društvenoj odgovornosti se i ove godine reflektovala u poslovnom sektoru, pa naglašavamo sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2023 su: televizija Nova M, Adria TV, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, E TV, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, dnevni list Dan, portal CdM, portal Analitika, Radio Berane, Radio Kotor i Play radio.

Monika Mrnjačević, saradnica na programima