Danas zatvaranje festivala UBRZAJ u Podgorici i Beranama, gost reditelj Nikola Spasić

Danas se zatvara 14. Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ u Podgorici i Beranama, a publika će posljednjeg festivalskog dana imati priliku da pogleda pet nagrađenih filmova iz ovogodišnjeg programa.

Program u Podgorici počinje u 18h00, u KIC-u “Budo Tomović”, u sali Dodest, projekcijom filma Suočavanje sa tamom, francuskog reditelja Jean-Gabriel Périota. Tokom četiri godine, pet mladih filmskih stvaralaca dokumentovalo je bombardovanja i svakodnevni život tokom opsade Sarajeva – za neke, cilj je bio jednostavno izvještavanje, dok je za druge to bio način suočavanja sa svojim strahovima. Prvi dio filma obuhvata arhivske snimke pucnjave i zlodjela, srušenih stambenih blokova, kao i vojnika koji igraju fudbal. Drugi dio se dešava 30 godina kasnije, sa muškarcima koji su snimali materijal dok ga ponovo gledaju na iPad-u. Jean-Gabriel Périot obogaćuje arhivski materijal sopstvenim snimcima.

Od 20h00 na programu je kratkometražni film Fantom hotela Nada, bosansko-hercegovačkog autora Bojana Stojičića, koji je 27 godina nakon Dejtona, početkom jula 2022. godine, rezervisao sobu u Hope Hotelu, istom onom u kojem su odsjeli pregovarači sporazuma koji je odredio sudbinu Bosne i Hercegovine. Spavajući, hodajući, jedući u istim prostorijama i hodnicima kao ljudi koji su oblikovali budućnost njegove zemlje, dokumentuje odjeke Dejtona, sna koji je postao mora.

Festival UBRZAJ 2023 zatvara u 20h30 film Kristina, reditelja Nikole Spasića. To je priča o ženi koja pokušava da razumije svoju prošlost i svoj identitet koristeći alternativne metode i terapije u nadi da će tako pronaći smisao svog života, odgonetnuti porodične odnose i razumjeti svoj duboki osjećaj tuge i usamljenosti. Nikola Spasić je gost Festivala UBRZAJ i obratiće se publici u okviru kratke panel diskusije nakon projekcije.

Beransko izdanje Festivala UBRZAJ 2023 se zaključuje projekcijama dva filma u Centru za kulturu – filmom Potpuno povjerenje mlade rediteljke Jialing Zhang u 17h00, i kasnije, u 19h00, filmom Zatvor 77, španskog reditelja Alberta Rodrígueza.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija je dostupno na www.ubrzaj.me

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su: Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore i Opština Kotor, a podršku su pružili i Opština Berane, KIC „Budo Tomović“, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Centar za kulturu Berane. Partneri UBRZAJ su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Human Rights Film Network. Posvećenost društvenoj odgovornosti se i ove godine reflektovala u poslovnom sektoru, pa naglašavamo sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2023 su: televizija Nova M, Adria TV, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, E TV, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, dnevni list Dan, portal CdM, portal Analitika, Radio Berane, Radio Kotor i Play radio.

Marlena Ivanović, asistentkinja na projektima