Crnogorskom premijerom filma „Mamula All Inclusive“ otvoren 14. Festival UBRZAJ

14. Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 zvanično je otvoren večeras u KIC-u „Budo Tomović” crnogorskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića.

XIV izdanje festivala UBRZAJ otvorila je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO). „Moto ovogodišnjeg Festivala UBRZAJ je KROZ MAGLU. To je i izraz naše potrage za jasnoćom i borbe za principijelnost u kompleksnoj crnogorskoj stvarnosti. Magla simbolizuje političku neprozirnost i izazove s kojima se suočavamo, a ovo je još jedan naš napor da postaknemo na aktivan angažman i progresivnu promjenu koja vodi uspostavljanju nedostajuće odgovornosti za javni interes,“ kazala je Uljarević.

KROZ MAGLU u kojoj živimo, mi u CGO-u pokušavamo insistirati na činjenicama, principima, vrijednostima a sve suprotno onom što je današnji pristup u kojem se primarni fokus stavlja na laku senzaciju i izostanak svijest o prioritetima i javnom interesu. U takvom kontekstu, ljudska prava su često kolateral partijskih i vezanih političko-interesnih trgovina. Za razliku od političara, mi nemamo misiju da se dopadnemo bilo kome ili da stičemo popularne poene, već da mijenjamo društvo na bolje, pa čak i kad to uključuje insistiranje na neprijatnim temama ili sukobljavanje sa preovlađujućom klimom. Vjerujemo da se tako ide naprijed, a ne stalnim kalkulisanjem, manipulacijama i prizemnošću, “ zaključila je ona.

Ovogodišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma uručene su Udruženju za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore, NVO Akciji za ljudska prava i posthumno Rifatu Rastoderu.

„Vijest o nagradi me zatekla. Borba koju smo vodili je borba za šansu i život naše djece, a vodio sam je potrebom da spasim i svoje dijete, Noru, kao i svu djecu. Vjerovao sam da će naša djeca dobiti šansu da žive, vjerovao u borbu za život, dobre ljude da će nas čuti jer je svaki život dragocjen. Nisu nas obeshrabila nmnoga vrata koja se nijesu otvorila. Danas sa radošću primam ovo priznanje i posvećujem ga najhrabrijima i onima koji vode najteže bitke. Neka naša borba bude podstrek i model svima koji vode borbe za ostvarivanje ciljeva,“ kazao je prilikom uručenja nagrade Vladislav Vujković, predsjednik Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore.

„Meni je velika čast što nagradu za građanski aktivizam dijelim sa kolegama iz Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore i porodicom Rastoder. Posebno mi je drago i što nagradu dobijam od kolega sa kojima dijelim građanski aktivizam. Aktivistima je najbolja nagrada kada uspiju da pokrenu točkove pravde ili ukoče nepravdu. Ovu nagradu doživljavam kao priliku, kao nešto što može da pomogne da nas bude više koji nećemo dozvoliti da više nijedan aktivista strada onako kako je nedavno stradao Boško Pavićević, ili kako su napadani aktivisti za prava seksualnih manjina, za borbu protiv korupcije, antifašisti ili ekolozi. Doživljavam je kao priliku da nas bude više koji nećemo dozvoliti da djeca trpe nasilje bilo koje vrste, da se s mržnjom ratuje po društvenim mrežama, da se zakon nejednako primjenjuje, da bilo ko gladuje i da se bilo ko i bilo gdje ubacuje protiv reda. Pozivam sve da budemo aktivisti, da svako iskoristi svojih pet minuta da zaštiti nečije pravo i da tome naučimo djecu, jer mislim da je to najbolje što možemo da učinimo za njih i Crnu Goru“ poručila je Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka HRA, koje je ispred tima te NVO primila nagradu.

„Velika je čast primiti ovu nagradu što po ljudskosti prepoznaje djelo Rifata Rastodera. Čast mi je da u ime porodice primim nagradu kojoj se, vjerujem, raduje i Rifatova duša jer dolazi od organizacije koja je iskreno posvećena misiji podizanja svijesti o važnosti ljudskih prava i njegove zaštite i unaprjeđenja. Rifat je volio ljude, posebno iskrene i čestite borce za građansko, pošteno i napredno društvo. Stoga mi je velika čast i emocija što se njegovo ime ovdje pominje – u okviru Festivala koji budi svijest, podsjeća na pravdu i zove na građansku odgovornosrt. Vjerujemo da će i ovog puta Festival UBRZAJ osnažiti našu vjeru u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca koji incira civilizacijske promjene. „Nikada ne zaboravite da će Crna Gora biti zaista vječna samo ako je budemo gradili kao zajedničku kuću svih njenih žitelja bez obzira kako se ko zove, politički misli ili vjeruje“, govorio je Rifat Ratoder. U to ime hvala organizatorima i svim učesnicima Festivala što hrane i brane nadu ljudskosti. Ja vidim sa vaših lica da ona večeras sija,“ kazao je Mirsad Rastoder, koji je u ime porodice primio posthumnu nagradu za Rifata Rastodera.

Nakon projekcije filma, o radu na filmu i motivima koji su ih pokrenuli, govorili su reditelj Aleksandar Reljić, glavni producent Dragan Gmizić, kao i Daliborka Uljarević, ispred CGO-a koji je manjinski producent.

Mi smo kao društvo ugušeni materijalizmom i novac je postao mjerilo svih vrijednosti, pa je tako bilo moguće i da se dozvoli da se od mjesta stradanja i velike žrtve, koju su i Crna Gora i Boka podnijele na Mamuli za slobodu, napravi mjesto jednog banalnog konzumerističkog kiča, kakav je danas, na tom mjestu, hotelski SPA rizort“, kazao je reditelj Aleksandar Reljić.

U početku bijaše riječ, kako kaže Novi zavjet.  E pa, riječi Daliborke Uljarević izgovorene na Sarajevskom filmskom festivalu o tome da se tvrđava Mamula pretvori u ekskluzivni hotelski kompleks, kao i ideja Aleksandra Reljića kako bi se film mogao napraviti bile su dovoljne“, kazao je producent Dragan Gmizić. On, takođe, navodi još jedan važan razlog – grad u kojem je rođen, i koji ga je opredijelio da uđe u produkciju ovog filma i saradnju sa Reljićem. „Herceg Novi je, pored Novog Sada, grad koji smatram svojim rodnim gradom. Odrastao sam na pričama o logoru na Mamuli i odlasci na to ostrvo duboko su u mom sjećanju“, kazao je on.

 

Festival će ove, kao i prethodnih godina, pored Podgorice imati i paralelna izdanja u Kotoru – 12. i 13. decembra u kino „Boka“ i Beranama – 13. i 14. decembra u Centru za kulturu. Sve informacije o festivalu dostupne su na veb sajtu www.ubrzaj.me.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su: Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore i Opština Kotor, a podršku su pružili i Opština Berane, KIC „Budo Tomović“, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Centar za kulturu Berane. Partneri UBRZAJ i ove godine su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Human Rights Film Network. Posvećenost društvenoj odgovornosti se i ove godine reflektovala u poslovnom sektoru, pa naglašavamo sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2023 su: televizija Nova M, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, E TV, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, dnevni list Dan, portal CdM, portal Analitika, Radio Berane i Radio Kotor, Adria TV i Play radio.

Maja Marinović, saradnica na programima