Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj

Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unaprijeđenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drugačijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je – kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u savremenom dobu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar). U proteklih sedam izdanja Festivala, koji je pokrenut 2010.godine, u salama Kulturno informativnog centra «Budo Tomović», Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i Rektorata Univerziteta Crne Gore u Podgorici, kao i Kino «Kulturi» u Kotoru i sali Skupštine opštine Berane, prikazana su 86 sjajnih filmova najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta, a dodatno je jedan film prikazan na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore u okviru tematske panel diskusije. Time je kroz jedan inovativan i osvježavajući umjetnički pristup koncept ljudskih prava privukao najširu publike. Rastući broj posjetilaca (preko 3,500 u 2016. godini) Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava.

Vrijednost Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj je i regionalna komponenta, koja se oslikava kroz kontinuiranu saradnju sa sličnim festivalima u regionu, prije svega sa Pravo Ljudski iz Sarajevo, a kasnije i sa Beldocs-om iz Beograda i Sarajevo Film Festivalom iz Sarajeva.

Pored centralne aktivnosti koja se odnosi na projekciju filmova, tokom Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj, organizuju se panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

I u 2017. godini ćemo ponovo predstaviti izvrsnu selekciju naslova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da inicira promjenu. Nastavljamo avanturu kroz koju se gledaoci/teljke izlažu neposrednosti kojom film zahvata u živote ljudi, ma kako daleki i nesusretljivi oni možda bili, ali, takođe i neposrednosti kojom životi ovih ljudi zahvataju u naš vlastiti, mijenjajući nas i otvarajući za nova iskustva i šireći granice našeg razumijevanja.

Tim Festivala UBRZAJ 2017

Miloš Knežević
Damir Nikočević
Filip Đurišić
Anja Zagorac
Tamara Milaš
Željka Ćetković
Vera Šćepanović
Dušan Vuleković
Nikola Djonović
Marija Cimbaljević
Stevo Kalanj
Bojana Tomić
Svetlana Tomić
Bojana Knežević
Paula Petričević
Mladen Vušurović
Nebojša Babović
Daliborka Uljarević

Prevod i lektura filmova

Beldocs, SFF i Centar za građansko obrazovanje (CGO)