Crnogorski (MNE)English (UK)

O nama

 

Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unaprijeđenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drugačijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je – kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da uistinu pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u savremenom dobu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj počinje na Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar). U proteklih šest izdanja Festivala, koji je pokrenut 2010. godine, u salama Kulturno informativnog centra «Budo Tomović», Crnogorskog narodnog pozorišta, Rektorata Univerziteta Crne, Fakulteta političkih nauka, CGO-a, ali i u Kino "Boka" u Kotoru i Opštini Berane, prikazana su 74 sjajna filma najrecentnije produkcije koji su pokupili nebrojene nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta. Dodatno su na Fakultetu političkih nauka i u sali CGO-a prikazana još dva filma tokom 2015. i 2016. uz prateće panel diskusije. Time je kroz jedan inovativan i osvježavajući umjetnički pristup koncept ljudskih prava privukao najširu publike. Rastući broj posjetilaca (više od 3, 500 u 2015. godini) Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava.

Vrijednost Festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj je i regionalna komponenta, koja se oslikava kroz saradnju sa sličnim festivalima u regionu, prije svega sa Pravo Ljudski iz Sarajevo, a kasnije i sa Beldocs-om iz Beograda.

 

Organizator:
Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Tim Festivala UBRZAJ 2016:
Miloš Knežević
Filip Đurišić
Damir Nikočević
Paula Petričević
Svetlana Pešić
Tamara Milaš
Nikola Djonović
Ognjen Gazivoda
Aleksandar Radonjić
Željka Ćetković

Mladen Vušurović
Daliborka Uljarević

Prevod i lektura filmova:
Beldocs i Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Volonteri/ke:
Mina Kalezić
Isidora Radonjić
Jelena Kontić
Granica Kovačević
Ksenija Simović
Vladan Vlahović
Nikola Bošković
Renata Rudović
Edina Osmanović
Dina Abazović
Nikola Knežević
Luka Asanović
Sunčica Obradović
Stefan Popović

 

Kontakt:

Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 96, III/6, 81 000 Podgorica, Crna Gora.
Tel: + 382 20 228 479, Fax: + 382 20 228 499,
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Review Betfairclick here bonus

Ladbrokes check here

Revew WillHill Here 100% bonus
United Kingdom Free Bets Bookmakers