Crnogorski (MNE)English (UK)

press 2011

 

Portal Analitika, Društvo, Vijesti, 29. novembar 2011.

RTCG medijski sponzor Festivala filma o ljudskim pravima

 

Predstavnici Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Radio-televizije Crne Gore (RTCG) potpisali su danas u Podgorici Sporazum o medijskom partnerstvu, kojim je predviðeno da Javni servis prati Festival filma o ljudskim pravima - Ubrzaj.

Sporazum su potisale izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević, i direktorka Televizije Crne Gore, Radojka Rutović.

- Na osnovu sporazuma RTCG će posvetiti medijsku pažnju i obezbijediti zastupljenost festivala u redovnim informativnim i revijalnim programima, producirati specijalne emisije tokom trajanja festivala, emitovati promotivni spot i učestvovati u radu Savjeta festivala preko svog predstavnika, navodi se u saopštenu CGO dostavljenom Portalu Analitika.

Kako se navodi, CGO će promovisati Javni servis u propagandnom materijalu koji izdaje festival, pružiti mu mogućnost intervjua sa gostima na toj manifestaciji i televizijska prava za RTCG za šest filmova.

-Podrškom Festivalu filma o ljudskim pravima Ubrzaj, Javni servis daje pozitivan doprinos promociji principa tolerancije, razumijevanju modernog koncepta ljudskih prava i poštovanja različitosti, smatraju u CGO.

Autor: NN

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dnevne novine, Društvo, 30. novembar 2011.10

Ubrzaj

 

Centar za građansko obrazovanje će i ove godine organizovati Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj". Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević i direktorka Televizije Crne Gore Radojka Rutović potpisale su Sporazum o medijskom partnerstvu. RTCG će obezbijediti producirati specijalne emisije tokom trajanja Festivala, a zauzvrat dobiti televizijska prava za 6 filmova.

 S.B.

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Društvo, 30. novembar 2011.16

RTCG sponzor festivala filma o ljudskim pravima

 

Podgorica - Centar za graðansko obrazovanje (CGO) organizovaće Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", uz stare, ali i nove partnere, ali bogatiji i raznovrsniji program.

Iz te NVO saopštili su da su juče potpisali Sporazum o medijskom partnerstvu sa javnim servisom RTCG.

Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević i direktorka Televizije Crna Gora Radojka Rutović potpisale su Sporazum o medijskom partnerstvu u realizaciji ovogodišnjeg Festivala.

"Sporazum je nastao kao izraz razumijevanja obje strane da je u doprinosu uspostavljanju kulture ljudskih prava neophodna intezivna komunikacija i saradnja svih zainteresovanih strana, a posebno medija i nevladinih organizacija, koji pored institucija značajno mogu uticati na unaprijeđenje ovog okvira.

Na osnovu sporazuma RTCG će posvetiti medijsku pažnju i obezbijediti zastupljenost Festivala u redovnim informativnim i revijalnim programima, producirati specijalne emisije tokom trajanja Festivala, emitovati promotivni spot i učestvovati u radu Savjeta Festivala preko svog predstavnika. CGO će promovisati RTCG u promotivnom materijalu koji izdaje Festival, dati eksluzivna prava intervjua s gostima Festivala i televizijska prava za RTCG za 6 filmova", piše u saopštenju.

D.M.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dan, Kultura, 04. decembar 2011.

FILMSKI FESTIVAL

 

Festival filma o ljudskim pravima pod nazivom "Ubrzaj" biće održan od 10. do 15. decembra u Podgorici.

Riječ je o nastavku istoimenog prošlogodišnjeg pilot - projekta čiji je cilj bio ucrtavanje Podgorice na kulturnu mapu regiona koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskih zbivanja kojim nastoji da upozna svoju javnost sa produkcijom angažovanog dokumentarnog filma i ukaže na problematiku ljudskih prava čije je kršenje učinilo naš region svjetski prepoznatljivim. Podgoričkoj publici i ovog puta biće predstavljen bogat program odličnih filmova novije produkcije koji su pokupili brojne nominacije, priznanja i nagrade širom svijeta.       

S.C.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dnevne novine, Kultura, 04. decembar 2011.11

Umjetnikov pogled na društvene teme

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj.me" od 10. do 15. decembra u Podgorici

 

Namjera organizovanja festivala filma o ljudskim pravima je ucrtati Podgoricu na kulturnu mapu regiona koji već duži niz godina njeguje ovakav vid festivala. "Program daje presjek fenomena ljudskih prava ne iz jednog, već iz mnogo uglova, a ovi filmovi će biti dobar pretekst za jednu raspravu i podsticaj za razmišljanje o temama koje otvaraju", kazao je Balša Brković.

Na festivalu filma o ljudskim pravima "Ubrzaj.me" 2011, koji će biti održan Podgorici od 10. do 15. decembra, biće prikazano 16 dokumentarnih filmova. Izvršna direktorka Centra za graðansko obrazovanje Daliborka Uljarević navela je da je namjera organizovanja festivala filma o ljudskim pravima ucrtati Podgoricu na kulturnu mapu regiona koji već duži niz godina njeguje ovakav vid festivala, kojim nastoje upoznati i senzibilisati javnost u domenu ljudskih prava. Član savjeta Festivala, književnik Balša Brković ocijenio je da su ovakve akcije izuzetno važne zbog snažne umjetničke, ali i precizne političke dimenzije.

On je naglasio da je dokumentarni film zanimljiv medij koji je posljednjih godina doživio pravu globalnu ekspanziju što je povezano sa njegovim temama i političkom ulogom.

"Ovaj festival je veoma značajan za crnogorski kontekst u ovom trenutku, vjerujem da će mnogi naši graðani vidjeti te filmove, jer se radi o izuzetnim djelima. Program daje presjek fenomena ljudskih prava ne iz jednog, već iz mnogo uglova, a ovi filmovi će biti dobar pretekst za jednu raspravu i podsticaj za razmišljanje o temama koje otvaraju", kazao je on. Direktor meðunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs" Dragan Vušurović vidio je saradnju sa festivalom dokumentarnog filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" kao izvanredan izazov. "Koncept festivala podržava uspostavljanje i afirmaciju vrijednosti otvorenog društva, graðanskog prava i sloboda.

Mi smo ponudili presjek filmova koji su ostavili veliki trag tokom posljednje, ali i nekoliko prethodnih godina.

Rukovodili smo se sa dva aspekta: temom koju film obraðuje i umjetničkim izrazom", kazao je on. Na festivalu će biti prikazani filmovi koji su bili najzastupljeniji i najnagraðivaniji na globalnom planu, poput "Mjeseca u tebi", "U susret vječnosti" i "Zlatne jeseni' Tu su i filmovi koji su ostavili traga u svjetskoj dokumentarici, poput nekoliko kandidata za Oskara i najbolji evropski film, kao što su "Tilva Roš" "Nostalgija za vječnošcu", "Blokada", "Najmanje mjesto na svijetu", "Barzak" i "Hodorkovski". Filmovi će biti prikazani u KIC "Budo Tomović" i Crnogorskom narodnom pozorištu.

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj.me" održava se u organizaciji Centra za graðansko obrazovanje u saradnji sa KIC "Budo Tomović", Crnogorskim narodnim pozorištem i Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma "Beldocs" iz Beograda.

Uvijek drugačija poruka

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović kazao je da, nakon prošlogodišnjeg pilot projekta, već imamo festival koji ima svoj savjet i prošireni krug partnera, što govori u prilog potrebe za ovakvim projektom i koncepcijom. Prema njegovim riječima, festival ukazuje koliko je važno u javnosti vidjeti kako autori kroz umjetnost pristupaju gorućim temama koje se tiču pojedinca, u savremenom društvu i svemu što ono sa sobom nosi. On je naglasio da se kroz ove teme i filmove pokazuje koliko je važan pogled umjetnika i koliko je važno da umjetnost bude uključena u odreðene društvene probleme kojima nudi svoju uvijek drugačiju poruku.

 

N.B.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Kultura, 04. decembar 2011.12

Za šest dana 16 novih filmova

 

Podgorica - Festival angažovanog filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" biće po drugi put održan u Podgorici, od 10. do 15. decembra, najavljeno je na juče održanoj konferenciji za novinare. Na festivalu "Ubrzaj", u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, biće prikazani najnoviji dokumentarni filmovi, koji su na svjetskim festivalima već osvojili značajne nagrade. Daliborka Uljarević, direktorica CGO, kazala je da ta organizacija festivalom želi da ucrta Podgoricu na kulturnu mapu regiona, koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja. Pored upoznavanja javnosti s najnovijom produkcijom, jedan od ciljeva je i da se senzibilišu i informišu osjetljiva društva postkonflik-tnih prostora i problematici ljudskih prava "čije je kršenje učinilo svjetski prepoznatljivim region tzv. Zapadnog Balkana", rekla je Uljarević. Nakon prošlogodišnjeg pilot projekta, festival "Ubrzaj" je ove godine dobio i Savjet koji čine Balša Brković, Branko Baletić, Daliborka Uljarević, Dušan Vuleković, Miodrag Popović, urednik filmskog programa u KIC-u "Budo Tomović", Mladen Vušurović, direktor Meðunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs" i Nataša Novović, urednica dokumentarnog programa na RTCG. Brković je na predstavljanju festivala kazao da su ovakve akcije važne zbog snažne umjetničke, ali i precizne političke dimenzije.

"Ovaj festival je veoma značajan za crnogorski kontekst u ovom trenutku, vjerujem da će mnogi naši graðani vidjeti te filmove jer se radi o zaista izuzetnim djelima", rekao je Brković i izdvojio film "Nostalgija za svjetlošću", koji će zatvoriti Festival. Direktor CNP-a Ljumović je rekao da Festival ukazuje koliko je važno u javnosti vidjeti kako autori pristupaju gorućim temama koje se tiču pojedinca, jedinke koji pokušavaju da funkcionišu u savremenom društvu, uz sve izazove koje to društvo nosi.

"Teme i filmovi nas podsjećaju i koliko je važan pogled umjetnika. Radi se o izuzetnom projektu koji je sjajno profilisan i koji može skrenuti pažnju u ovoj prednovogodišnjoj histeriji i klimi povišenog konzumerizma na odreðene aspekte društva koji se tiču životnih tema a samim tim biti i vid podrške mnogim konkretnim ljudima koji žive u Crnoj Gori", rekao je Ljumović. Direktor Beldocsa Mladen Vušurović kazao je da koncept Festivala podržava uspostavljanje i afirmaciju vrijednosti otvorenog društva.

"Rukovodili smo se s dva aspekta: temom koju film obraðuje i umjetničkim izrazom. Ovaj presjek predstavlja obogaćenje kulturne scene glavnog grada i cijenimo da će biti pravi užitak za sve prave ljubitelje filma program koji predstavljamo u 6 dana, pri čemu su dani otvaranja i zatvaranja filmovi koji se predstavljaju na filmskim trakama, što daje dodatni kvalitet", najavio je Vušurović.

TILVA ROŠ na otvaranju Festival "Ubrzaj" će otvoriti film "Tilva Roš" Nikole Ležaica, a ostatak programa je podijeljen na nekoliko segmenata. U okviru teme "Posttraumatska društva" biće prikazani "Barzak" Mantaš Kvedaravicius iz Litvanije, iranski "Zeleni talas" Ali Samadi Ahadija, "Fabrika votke" Jeržija Sladkovskog, "Blokada" Sergeja Loznitsa iz Rusije, "Najmanje mjesto na svijetu" Meksikanke Tatjane Huezo Sančez i "Hodorkovski" Sirila Tušija iz Njemačke.

U "Paradoksima globalizacije" biće projektovani "Zečevi na berlinski način" Barteka Konopke i Pjotra Rosolovskog, "Hrana" Tobertsa Kenera (SAD) i " U susret vječnosti" Danca Majkla Madsena. Dio nazvan "Kao da je ime bitno" predstaviće "Kao da je ime bitno" Eve Kuper iz Belgije, "Mjesec u tebi" Slovakinje Dijane Fabijanove i "Zlatna jesen" Jana Tenhavena. Na zatvaranju Festivala, u CNP-u biće projektovani "Tarot Srbija" Ivana Ekija, "Mila traži Senidu" Roberta Tomića Zubera i "Nostalgija za svjetlošću" Patricija Guzmana.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cafe del Montenegro Portal, Bioskopi, 05. decembar 2011.

Festival Ubrzaj od 10. do 15. decembra

 

Drugi Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" održaće se, u organizaciji Centra za graðansko obrazovanje CGO, u KIC-u "Budo Tomović" i Crnogorskom narodnom pozorištu od 10. do 15. decembra. Festival će svečano biti otvoren u subotu, 10. decembra, u 19 sati u holu KIC-a "Budo Tomović". Tokom šest dana Festivala biće prikazano 16 najnovijih dokumentarnih filmova, koji su na svjetskim festivalima već osvojili značajne nagrade.

Kako je saopšteno, CGO ovim festivalom želi da ucrta Podgoricu na kulturnu mapu regiona, koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program Festivala.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dan, Kultura, 05. decembar 2011.

FESTIVAL "UBRZAJ"

Filmom do ljudskih prava

 

Festival filma "Ubrzaj" u organizaciji Centra za graðansko obrazovanje, počinje 10. decembra u Kulturno-informativnom centru "Budo Tomović". Riječ je o festivalu na kojem će se prikazati dokumentarni i igrani filmovi koji se bave ljudskim pravima.

Projekcije filmova održavaće se u KIC-u, CNP-u u Centru, a ulaz za svaki film je besplatan. Predstojeći festival ne samo da će Podgoricu ucrtati na kulturnu mapu regiona koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskih dešavanja nego će nastojati da upozna našu javnost sa produkcijom angažovanog dokumentarnog filma, ali i informisati gledaoce sa problematikom ljudskih prava čije kršenje i dalje ne pobuðuje snažnu reakciju našeg društva, objasnila je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra. Novinar Balša Brković, istakao je da je festival veoma značajan za crnogorski kontekst u ovom trenutku. Program daje presjek fenomena ljudskih prava iz različitih uglova, a ovi filmovi će vjerujem biti dobar pretekst za jednu raspravu i podsticaj za razmišljanje o temama koje otvaraju, kazao je on. Festival ukazuje koliko je važno vidjeti kako autori pristupaju gorućim temama koje se tiču pojedinca, koji pokušava da funkcioniše u savremenom društvu uz sve izazove koje to društvo nosi, kazao je Janko Ljumović, direktor CNP-a. Teme i filmovi nas podsjećaju i koliko je važan pogled umjetnika, kazao je on istakavši da je program festivala ušao u zvanični decembarski program nacionalnog teatra.

Mladen Vušurović je predstavio program predstojeće manifestacije istakavši da je riječ o filmovima koji su ostavili veliki trag u toku posljednje, ali i par prethodnih godina. Radi se o filmovima koji su bili najzastupljeniji i najnagraðivaniji na globalnom planu, kazao je on.

Otvaranje festivala održaće se u holu KIC-a, manifestacija se nastavlja u Dodestu, a zatvaranje je planirano u CNP-u.            

S.C.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cafe del Montenegro Portal, Kultura, 09. novembar 2012.

RTCG partner Festivala filma o ljudskim pravima

 

Centar za građansko obrazovanje CGO i Radio-televizija Crne Gore RTCG potpisali su danas Ugovor o saradnji koji se odnosi na Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", a koji po treći put organizuje CGO.

"Izvršna direktorka CGO-a Daliborka Uljarević i generalni direktor RTCG-a Rade Vojvodić potpisali su ugovor koji je nastao kao izraz razumijevanja obije strane da je u doprinosu uspostavljanju kulture ljudskih prava neophodna intezivna komunikacija i saradnja svih zainteresovanih strana, a posebno medija i nevladinih organizacija, koji pored institucija značajno mogu uticati na unaprijeðenje ovog okvira", navodi se u saopštenju CGO-a.

Na osnovu ugovora RTCG će posvetiti punu medijsku pažnju i obezbijediti zastupljenost festivala u redovnim informativnim i drugim programima, producirati festivalske hronike tokom trajanja festivala, emitovati promotivni spot i učestvovati u radu Savjeta Festivala preko svog predstavnika.

CGO će predstaviti RTCG u promotivnom materijalu koji izdaje festival, dati eksluzivna prava intervjua s gostima festivala i televizijska prava za RTCG za šest filmova.

"CGO pozdravlja odluku rukovodstva RTCG da proces sopstvene transformacije osnaži i kroz ovakve aktivnosti, čime se pokazuje da prošle godine uspostavljena saradnja u ovom aspektu nije bila ad hoc prirode vec da rukovodstvo ove medijske kuće ima tendenciju da ovakvim projektima prilazi sistemski i dugoročnije", ističe se u saopštenju.

Potpisivanjem novog ugovora o saradnji na Meðunarodni dan borbe protiv fašizma, CGO i RTCG su na simboličan nacin podsjetili i na one principe koje će i sam Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" promovisati.

"A koji se sažimaju u poruci da su ljudska prava nedjeljiva, zagarantovana i neotuðiva, a da njihovo kršenje nema opravdanja i da treba da se sankcioniše", zaključuje se u saopštenju.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dnevne novine, Kultura, 10. decembar 2011.

Festival "Ubrzaj" u Podgorici

 

Drugi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" biće otvoren projekcijom filma "Tilva Roš", reditelja Nikole Ležaica, večeras u 19.30 sati, u Velikoj sali KlC-a Budo Tomović. Ležaićevo ostvarenje proglašeno je za najbolji igrani film na prošlogodišnjem festivalu u Sarajevu, a nominovano je i za najbolje debitantsko djelo na nedavno održanom Berlinskom festivalu. Nikola Ležaic rođen je u Boru 1981. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, odsjek Filmska i TV režija. Jedan je od osnivača strip grupe "Smog" i književnog pravca "metasinkrizam".

Tokom šest dana festivala biće prikazano 16 najnovijih dokumentarnih filmova, koji su na svjetskim festivalima osvojili brojne nominacije, priznanja i nagrade. Festival o ljudskim pravima organizuje Centar za građansko obrazovanje u saradnji sa KlC-om "Budo Tomović" i Crnogorskim narodnim pozorištem. Festival će trajati do 15. decembra.

Ulaz je besplatan.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Pobjeda, Kultura, 10. decembar 2011.

Počinje festival "Ubrzaj me"

 

PODGORICA Drugi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj me" biće svečano otvoren večeras, u 19 sati, u KIC-u "Budo Tomović". Nakon uvodne svečanosti, u 19:30 sati, biće prikazan film "Tilva Roš" reditelja Nikole Ležaica (Srbija), a narednih 5 dana publika će moći da vidi još 15 dokumentarnih ostvarenja. Festival organizuju Centar za građansko obrazovanje, KIC "Budo Tomović" i Crnogorsko narodno pozorište.

J.N.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Kultura, 11. decembar 2011.14

Tilva Roš za početak

 

Podgorica - Drugi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" otvoren je sinoc u KIC -u "Budo Tomović" projekcijom filma "Tilva Roš" srpskog reditelja Nikole Ležaica.

Tokom šest dana trajanja festivala biće prikazano 16 filmova u KIC-u "Budo Tomovic", Crnogorskom narodnom pozorištu kao i u prostorijama Centra za Graðansko obrazovanje. Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" je nastavak istoimenog prošlogodišnjeg pilot projekta čiji je cilj bio ucrtavanje Podgorice na kulturnu mapu regiona koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja i nastoji upoznati javnost sa recentnom produkcijom angažovanog dokumentarnog filma. Ovogodišnji festivalski program je koncipiran u tri tematska dijela programa: "Posttraumatska društva", "Paradoksi globalizacije" i "Glasovi margina".

Selektor festivala i direktor "Beldoksa" Mladen Vušurović, je kazao da je program ovogodišnjeg festivala

veoma respektabilan i za ozbiljnije festivale a kamoli za tek drugo izdanje ovog festivala.

"Izbor filmova je sa svih meridijana, to su filmska ostvarenja koja su punila bioskopske sale širom svijeta i

učestvovala na velikom broju festivala, osvojivši mnoge nagrade" kazao je Vušurović. Izvršna direktorka Centra za graðansko obrazovanje Daliborka Uljarević je kazala da će osim projekcije filmova na festivalu biti održana dva panela na kojima će akcenat biti stavljen na problematiku i teme kojima se selektovani filmovi na ovom Festivalu bave.

"Za CGO je ovo jedan novi i kreativniji vid komuniciranja onih tema sa kojima se mi dugo i posvećeno bavimo, jedna avantura kojom pokušavamo doprinijeti boljem obrazovanju ali i ohrabrivanju graðana da sami preduzmu akcije što je jako potrebno ovom društvu. Naše uvjerenje je da film kao medij, posebno dokumentarni ali i igrani, zapravo nudi jedan novi komunikacioni kanal koji može doprijeti do šire publike. Ovi filmovi treba da nas podsjete da su svi oblici dominacije i nasilja meðusobno strukturno povezani, da je njihova hijerarhija besmislena i da svaka promjena podrazumijeva radikalnu rekonceptualizaciju postojećeg. Priče koje nude ovi filmovi su dio naše stvarnosti i nadam se da će u bliskoj budućnosti biti mogućnosti da se ovakvi filmovi stvaraju u crnogorskoj produkciji, a CGO će svakako ohrabrivati i podržavati takve inicijative", kazala je Uljarević.

Festival organizuje CGO, u saradnji sa KIC "Budo Tomović", Crnogorskim narodnim pozorištem, RTCG i Meðunarodnim festivalom dokumentarnog filma "Beldocs", uz podršku Hajnrih Bol fondacije i Vlade Cme Gore. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Mi. R.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Portal Analitika, Društvo, Vijesti, 11. decembar 2011.

"Tilva Roš"otvorio festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj"

 

Projekcijom filma "Tilva Roš", koji je režirao Nikola Ležaic, sinoć je u Podgorici otvoren Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj".

Festival organizuje CGO, u saradnji sa KIC "Budo Tomović", Crnogorskim narodnim pozorištem, RTCG i Meðunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs, uz podršku Hajnrih Bel fondacije i Vlade Crne Gore. Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" je nastavak istoimenog prošlogodišnjeg pilot projekta, čiji je cilj bio ucrtavanje Podgorice na kulturnu mapu regiona, koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja, kojim nastoji upoznati javnost sa recentnom produkcijom angažovanog dokumentarnog filma, ali i senzibilisati i informisati osjetljiva društva postkonfliktnih prostora na problematiku ljudskih prava.

Na festivalu će biti prikazano 16 filmova, dijelom onih koji su bili najzastupljeniji i najnagraðivaniji na globalnom planu, ali i filmovi koji svojim umjetničkim i kreativnim pristupom ostavljaju traga u svjetskoj dokumentaristici. Ulaz na sve projekcije je besplatan, kaže se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje.

Autor: NN

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cafe del Montenegro Portal, Bioskopi, 12. decembar 2011.

Druge večeri festivala Ubrzaj tri dokumentarca

 

Filmovi "Blokada", "Hodorkovski" i "Najmanje mjesto na svijetu" biće prikazani danas u okviru festivala o ljudskim pravima "Ubrzaj", u Podgorici. Ova tri dokumentarna ostvarenja na programu su u 17, 18.15 i 20 sati u sali Dodesta u KIC-u "Budo Tomović". Filmovi se prikazuju u drugoj noći programa "Posttraumatska društva". Film "Blokada" djelo je bjeloruskog reditelja Sergeja Loznice iz 2005. godine. Vizuelni materijal filma sačinjen je samo od onoga što je našao u moskovskim arhivima o opsadi Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata. Bez intervenisanja u montaži, već dajući scenama prostor da same pričaju priču, prizori prevazilaze pojedinačne istorijske dogaðaje i vode sasvim novi život. Film "Hodorovski" njemačkog reditelja Sirila Tušija prikazuje transformaciju Mihaila Hodorovskog – od savršenog socijaliste do savršenog kapitaliste i konačno, u sibirskom zatvoru, do savršenog mučenika. Film "Najmanje mjesto na svijetu" potpisuje rediteljka Tatjana Huezo iz Meksika.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dnevne novine, Kultura, 12. decembar 2011.15

"Tilvu Roš" nijesam namijenio publici

 

Mladi srpski reditelj Nikola Ležaic za DN o uspjehu njegovog filmskog debija

Projekcijom debitantskog ostvarenja "Tilva Roš" mladog srpskog reditelja Nikole Ležaica u Podgorici je otvoren drugi festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj". Iznenaðen velikim uspjehom filma, koji je nedavno bio nominovan i za najbolji debi u Evropi, mladi reditelj u razgovoru za Dnevne novine najavio je i nove projekte. Film "Tilva Roš" debitantsko je ostvarenje mladog srpskog reditelja Nikole Ležaica, koji je prikazan i na otvaranju festivala "Ubrzaj" u Podgorici. Ostvarenje je osvojilo simpatije domaće i inostrane publike i kritike. Sa 17 osvojenih nagrada, meðu kojima je i nagrada za najbolji film na Sarajevskom filmskom festivalu, ovo je jedno od najnagraðivanijih srpskih ostvarenja u posljednjoj deceniji.

Ležaic za Dnevne novine kaže da nije očekivao da će film tako brzo osvojiti publiku i kritičare domaćih i inostranih festivala.

"Sve je lijepo krenulo sa filmom, u smislu da je pridobio velike simpatije publike. Stvarno nijesam očekivao da će ga publika tako dobro primiti i da će stići na sve ove festivale. Drago mi je zbog toga, jer ga nijesam radio za gledaoce, već je trebalo da ima intimnu namjenu", kaže Ležaic, navodeći da "Tilva Roš" govori o njegovim dječačkim ambicijama i predstavlja eksperiment u kojem glavni junaci igraju sami sebe. Film je nedavno nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji najboljeg debitanta u Evropi za 2011.godinu.

"Utisci sa tog dogaðaja su fenomenalni. I dalje sam iznenaðen svime što se povodom filma dogodilo. Za mene, bilo je veliko iznenaðenje što smo primljeni u 45 najboljih filmova, a da ne govorim o tome kolika je čast i uspjeh što smo ušli u izbor od pet najboljih", kazao je Ležaic.

Glavni junaci filma "Tilva Roš" su dva druga koji nakon završetka srednje škole u svom malom rudarskom gradu Boru provode ljeto snimajući sa društvom klipove po uzoru na MTV-jevu emisiju "Jackass". Film je nazvan po brdu u Boru koje su, zbog crvene boje bakra, starosjedioci vlaškog porijekla nazvali Tilva Roš, što na njihovom jeziku znači Crveno brdo. Ležaic je jedan od osnivača nove produkcijske kuće "Kisjelo dijete" koja uveliko priprema dva nova dugometražna filma: "Neposlušni" u režiji Mine Ðukić i "Pogledaj me, Kusturice" Uroša Tomića, u kome će Emir Kusturica igrati sam sebe.

"Sada sam producent u filmovima mojih kolega iz filma Uroša Tomića i Mine Ðukic, a paralelno pišem i neki tekst koji će, ako bude dobar, vjerovatno prerasti u scenario za film", dodao je on. Nikola Ležaic diplomirao je na Odsijeku filmske i televizijske režije Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača strip grupe "Smog" i književnog pravca "metasinkrizam". Program festivala o ljudskim pravima "Ubrzaj" koncipiran je iz tri tematske cjeline: "Posttraumatska društva", "Paradoksi globalizacije" i "Glasovi margine". Prema riječima selektora i člana savjeta festivala Mladena Vušurovića, program festivala "Ubrzaj" može da služi za ugled i mnogo ozbiljnijim festivalima sa dužom tradicijom. Jedan od argumenata za to, po njegovom mišljenju, jeste i to što su u izboru filmovi sa svih meridijana, a riječ je o ostvarenjima koja su punila bioskopske sale širom svijeta i koja su ovjenčana brojnim festivalskim nagradama.

Ubrzaj treba da izgradi tradiciju

Prikazivanje Ležaicevog filma u Podgorici bio je i prilika i za njegov susret sa podgoričkom publikom, gdje je on istakao da je značaj ovakvih festivala u tome što omogućavaju da gledaoci vide filmove koji im se inače ne nude u bioskopskim repertoarima. "Festivali ovog tipa važni su zato što omogućavaju ljudima da se informišu i da vide filmove koje inače ne bi imali prilike da pogledaju. Ovakva ostvarenja nemaju medijsku podršku da dopru do većine ljudi. Bitno je da ovakve smotre prerastu u tradiciju", kazao je Ležaic na otvaranju festivala "Ubrzaj" u Podgorici.

On je istakao da je njegov film crnogorskom premijerom zatvorio krug premijernog prikazivanja u državama bivše Jugoslavije.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Kultura, 13. decembar 2011.17

Heroji filmova nisu žrtve

 

Podgorica - U okviru Drugog festivala filma o ljudskim pravima, juče je u Centru za graðansko obrazovanje održana panel diskusija na kojoj su govorili reditelj Branko Baletić, izvršna direktorica Centra za graðansko obrazovanje Daliborka Uljarević i stručni konsultant festivala, reditelj Dušan Vuleković. Uljarević je primijetila da na festivalu ove godine nema crnogorskog filma, koji bi pričao o onome što mi kao društvo prolazimo, a što predstavlja našu realnost.

- Naša je namjera bila i da kroz festival pokušamo da pružimo ne samo drugačiji pogled već i da podstaknemo publiku na razmišljanje - kazala je Uljarević.

Branko Baletić je istakao da je jedan od glavnih problema, u osvajanju novih prostora i u osvajanju novih prava, rad sa ljudima.

- Uvijek je pitanje na koji način treba prići ljudima. Filmova o ljudskim pravima nema dovoljno, nema ih na televiziji ni nezavisnoj produkciji. Mislim da je čak i za našu publiku prihvatljivije kada vidi iskustvo sa strane. Mjesta na kojima bismo mi mogli ljudima da prikazujemo ove filmove praktično ne postoje. Kada govorimo o korpusu ljudskih prava, treba raščivijati dvije stvari - to je patrijarhalnost i kolektivistički duh Crne Gore, a ljudska prava se odnose na pojedinca uglavnom - primijetio je Baletić i dodao da ljude treba ubjeðivati u suštinske stvari povodom ljudskih prava, jer sigurno trenutno u Crnoj Gori 50 muževa vrši nasilje u porodici. Dušan Vuleković je rekao da ne postoje ljudska prava vezana za odreðenu grupaciju ljudi ili neku situaciju, već je zakon o ljudskim pravima liberalan i vezan za sve.

- Često heroji filmova o ljudskim pravima su oni koji se nijesu mirili sa pozicijom žrtve. To je ono što je dragocjeno u ovim filmovima jer se radi o iskustvu prenesenom na neposredan način - kazao je Vuleković.

Tokom šest dana trajanja festivala biće prikazano 16 filmova u KIC-u "Budo Tomović", Crnogorskom narodnom pozorištu kao i u prostorijama Centra za graðansko obrazovanje. Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" je nastavak istoimenog prošlogodišnjeg pilot projekta čiji je cilj bio ucrtavanje Podgorice na kulturnu mapu regiona.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, FORUM, 13. decembar 2011.18

Ubrzanje posttraumatskog društva

 

Dosadilo je više pričati, čitati ili lamentirati o vrhovima kriminalne i političke strukture. Čini se da se danas mnogo lakše izgovaraju konkretna imena iz ovih okvira, uz niz populističkih epiteta zarad sticanja rejtinga u javnosti, nego što se istražuju istinski uzroci i ovog stanja i mogućnosti promjene. Stoga, trenutno, sigurno teče samo jedna promjena – smjena generacija u političkom i kriminalnom miljeu Crne Gore. U političkom diskursu taj vid transformacije ide mnogo jednostavnije nego u kriminalnom, primamo zbog deficita konkurencije. Kada je kriminalna struktura u pitanju, problem nasljednika je izraženiji. Na ovaj zaključak upućuju brojni pokazatelji od javnih istupa naših dežurnih analitičara, koji se legitimišu ponavljanjem prvog crnogorskog kontroverznog biznismena, do utemeljene potrebe reforme društva. Odnosno, od onih glasnih demagoških nastupa do tihih ali neumoljivih zahtjeva EU da svoju kuću i dvorište uredimo proizvodeći konkretne rezultate. Ovih se dana u Podgorici održava Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", ali na njemu nećemo naći film koji bi ispričao koliko je bio strašan i traumatičan put da kao društvo doðemo do prve partije, prve banke, prvog kontroverznog biznismena, itd, iako imamo takve prikaze sličnih, post-traumatskih društava. Valjda je i taj nedostatak dodatni podsjetnik onih rana od kojih se još nijesmo oporavili i koje nerijetko svjesno zanemarujemo, dopuštajući da nas iznutra razaraju dok se do beskraja na isti način bavimo posljedicama. Pad Berlinskog zida kod većine istočnoevropskih režima donio je talase demokratizacije. Nas je zapljusnuo talas nacionalsocijalizma, graðanski ratovi sa poljima smrti na kojima će se regrutovati i izgraðivati kriminalne grupe, koje će do danas dobiti mnogobrojne i sofisticirane oblike saradnje sa političkim, a primamo vladajućim strukturama na obostranu korist i primitivno zadovoljstvo. Paralelno sa gašenjem ratnih pohoda i utišavanjem pokliča nacionalističkih monstruma, pragmatičniji i "sposobniji" političari otvaraju nova polja prevara.

Zakoračićemo u pogubne privatizacione procese, velike retoričke rasprave o nesrećama i potrebi lustracije koja se neće desiti. Osim ratnih pojaviće se i antiratni profiteri. Sloboda govora će se pretvoriti u tabloidni šund. Radnici će se sjećati svojih fabrika koje postaju blokovi zgrada sa nekoliko gorućih sijalica. Država postaje najveći poslodavac i decenijama se niko neće buniti zbog ekonomskog statusa. Studentima će trebati dosta vremena dok ne uvide da su "administrativni kapaciteti" popunjeni preko svake mjere i da njihove diplome ne vrijede.

Trenutno ohrabrenje je datum otpočinjanja pregovora a zabava listinzi koji liče na test za utvrðivanje znanja i sposobnosti naših institucija. Evropska priča je velika priča sama po sebi. Za nas posebno jer vrijednosti evropske demokratije nikada nijesmo imali kao iskustvo, još uvijek dobar dio društva te vrijednosti ne prihvata, a vladajuće političke elite ih u najvećoj mjeri konzumiraju u liku jakih automobila, markirane garderobe i po koje čaše konjaka ili skupih vina.

Jedna od najvećih evropskih vrijednosti je korpus ljudskih prava i sloboda. Ali, na polju antidiskriminacionih politika Crna Gora mora podjednako da se dokaže, kao i na polju ekonomske politike i vladavine prava. Nema ljudskih prava za gladne niti hrane koja može nadomjestiti bol poniženja i obespravljenosti. Odnos prema ljudskim pravima je izraz karaktera svakog od nas pojedinačno a sudbina ljudskih prava u Crnoj Gori će zavisiti od nas samih.

Vladajuća piramida je utemeljila svojevrstan politički eskapizam kojim društvo drži u stanju paralelne stvarnosti i virtuelnih slika. Bježanje od stvarnosti nas udaljava od rješenja agonije, smanjuje bol realnog života kao svaki opijat, a narkotici su ovdje unosan biznis, baš kao i politika koja uzima pod svoje i vlada.

Ubrzavajući našu prošlost možemo uočiti nepristojnu brzinu koja je lomila sve oko sebe. Ljudi su se prilagoðavali koliko, su mogli, ali mogućnosti su ograničene.

Vrijeme je da posttraumatska iskustva usmjeravamo ka izlazu, prema bolu. Kada osjećamo da nas boli znači da ima nade, da nas nijesu slagali, prevarili, da gledamo svojim očima. Vrijednost evropskih integracija kao šireg, a ne tehničkog, pojma je u tome da postajemo otvoreni, da smo spremni da se takmičimo, da se uporeðujemo, da napredujemo, da se mijenjamo ne gubeći sebe. Zvuči lijepo, ali i stvarno je tako. Moramo ići da se takmičimo, da upoznamo sebe i druge.

Filmovi sa Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" nude presjek sličnih sudbina, saznanje da nijesmo usamljeni, da je bol života neizbježan i često koristan, a da se treba plašiti ljudi koji imaju odgovore na sva pitanja, kao što se treba plašiti i društva koje ima manjak ljudskih prava a višak kriminala, manjak realne ekonomije a višak trome birokratije. Ako želimo da to mijenjamo, svako od nas treba da ubrza...

Marić je pravni savjetnik, a Uljarević izvršna direktorka Centra za graðansko obrazovanje (CGO).

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Cafe del Montenegro Portal, Bioskopi, 15. decembar 2011.

Nostalgija za svjetlošću zatvara Festival Ubrzaj

 

Festival o ljudskim pravima "Ubrzaj" biće zatvoren večeras filmom "Nostalgija za svjetlošću" koji će biti prikazan u CNP-u u 21 sat.

Posljednjeg dana Festivala biće prikazani i filmovi "Tarot Srbija" i "Mila traži Senidu" u 17 i 19 sati. Na svečanom zatvaranju Festivala, koji je tokom šest dana, prikazao 16 filmova novije produkcije, govoriće Janko Ljumović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za graðansko obrazovanje, i Ivan Ikić, reditelj filma "Tarot Srbija".

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" organizovali su CGO, u saradnji sa KIC-om "Budo Tomović", Crnogorskim narodnim pozorištem, RTCG i Meðunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs, uz podršku Hajnrih Bel fondacije i Vlade Crne Gore.

"Ulaz na sve projekcije bio je besplatan, a samo interesovanje publike je premašilo naša očekivanja", kazali su iz CGO.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Monitor, Kultura, 16. decembar 2011.19

Dobro je biti angažovan

 

Nakon mnogobrojnih nagrada koje je dobio na festivalima u Sarajevu, Portugaliji, Španiji, Holandiji, Francuskoj, Rumuniji, Rusiji... srpski film Tilva Roš prikazan je i u Podgorici. Projekcijom ovog debitantskog ostvarenja Nikole Ležaica otvoren je drugi Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj. Film Tilva Roš, inspirisan uznemirujućim jackass videoklipovima dvojice borskih tinejdžera, govori o međusobnom odnosu troje mladih ljudi u Boru, mađarskom gradu bez perspektive. Glavne uloge maestralno su odigrali naturščici Stefan Ðorđevic i Marko Todorović. Nikola Ležaic je roden 1981. godine. Studirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao nekoliko nagrađivanih kratkometražnih i dokumentarnih filmova. Član je strip grupe SMOG iz Bora. Jedan je od osnivača filmske kuće Kiselo dete, koja je i producirala Tilvu Roš. MONITOR: Junaci Tilve Roš Toda i Stefan samopovreðujući se izvode razne vratolomije, a zapravo u filmu igraju sami sebe. Kako ste uopšte došli na ideju da ga snimite?

LEŽAIC: Spletom okolnosti dobio sam DVD sa kopijom njihovog amaterskog filma Crap - Pain is empty u kome su izvodili te jackass vratolomije. Ta energija koju sam u tom filmu video je bila neverovatna i prosto mi je odmah bilo jasno da moram da uradim pravi, igrani film u kojem bi oni radili to isto samo u nekoj dramskoj formi. Počeo sam da pišem, da se družim sa njima i trudio sam se da što više približim tekst onome kakvi su zaista likovi u privatnom životu kako bi im bilo što lakše da glume te likove.

MONITOR: Da li su glavni glumci znali unaprijed scenario? LEŽAIC: Nisu, u probama sam zaključio da mnogo bolje reaguju na to da im na licu mesta prepričam šta bi trebalo da se desi u toj sceni, pa da sami iz svog lika interpretiraju tu scenu nego da im dam tekst kojeg bi trebalo striktno da se drže.

MONITOR: Mladalačka destruktivnost ih je definitivno zbližila. Mnoge scene filma su prilično nelagodne. Kako vam je bilo sa glavnim akterima tokom snimanja?

LEZAIC: Bili su više nego profesionalni kada bi počelo snimanje, i to što na filmu deluje nelagodno bilo je najmanji problem jer su to uglavnom stvari koje su im bile poznate od ranije. Najteže je bilo raditi stvari koje nisu imali u ličnom iskustvu, a bile su bitne za priču, pa smo morali da ih adaptiramo i naðemo ključ iz kojeg bi njima situacija koju ne poznaju bila shvatljiva.

MONITOR: Dobili ste razna priznanja na svjetskim festivalima, a film odlično komunicira sa širokom publikom. Da li ste sve to očekivali?

LEŽAIC: Pa ne, ako krenete da razmišljate o nagradama i priznanjima onda ne radite to što radite iz pravih pobuda i te nagrade i priznanja se onda i ne dese, jer više pažnje posvećujete tome kako će film da deluje na druge umesto da se postavite u poziciju gledaoca i vidite kako taj film deluje na vas. To je bila osnovna stvar kojom smo se vodili, i stalno se pitali: "Da li se meni sviđa ova scena, kadar, film?".

MONITOR: Kako je reagovala publika u Boru?

LEZAIC: Generalno su bila jako pozitivna reagovanja, Bor je moj rodni grad i nikad ga nisam doživijavao depresivno koliko god situacija tamo sada bila teška. Tako da mi je drago da su ljudi prepoznali tu ljubav prema tom mestu uloženu u film.

MONITOR: Film je i univerzalna priča o odrastanju, a vrijeme dešavanja radnje je tokom radničkih protesta prilikom privatizacije rudnika u Boru.

Koliko ste htjeli da ostvarenje bude angažovano?

LEZAIC: U to vreme nisam razmišljao o tome. Kod nas je bilo jako puno pamfletski dnevnopolitički angažovanih filmova i mislim da je to potpuno pogrešan pristup, jer je dnevna politika upravo to dnevna. Za nekoliko godina niko neće moći da se poveže sa torn tematikom. Moja želja je bila čak i da pobegnem od politike u ovom filmu, ali mi je onda neko kasnije skrenuo pažnju da je i bežanje od politike politički stav, što je tačno, tako da je dobro biti angažovan ako to osećaš i ako to ima smisla, ali ne treba biti na silu angažovan da bi simulirao značaj toga što radiš.

M. M. 

Review Betfairclick here bonus

Ladbrokes check here

Revew WillHill Here 100% bonus
United Kingdom Free Bets Bookmakers