Crnogorski (MNE)English (UK)

pres 2012

 

Pobjeda, Društvo, 10. januar 2012.

Filmovi sa festivala "Ubrzaj" među 20 najboljih

 

PODGORICA - Filmove koji su prikazani na festivalu filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", sajt Movies.com koji se bavi filmskom kritikom uvrstio je na listu 20 najboljih dokumentaraca u prošloj godini. Radi se o filmovima ,,U susret vječnosti" autora Michaela Madsena iz Danske i "Nostalgija za svjetlošću" autora Patricia Guzmana iz Čilea, kojim je ovogodišnji Festival i zatvoren - saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje, koji je organizovao festival "Ubrzaj". Festival je održan od 10. do 15. decembra u Podgorici.

Ð.C.

______________________________________________________________________________________________________________________

Pobjeda, Društvo, 10. novembar 2012.20

Treći festival Ubrzaj u decembru

 

PODGORICA Centar za graðansko obrazovanje treći put organizuje festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", koji će biti održan od 10. do 15. decembra u Podgorici.

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević i generalni direktor RTCG Rade Vojvodić potpisali su juče ugovor o saradnji, pa će Javni servis biti partner tog festivala.

Tokom pet dana, posjetioci će imati priliku da pogledaju filmove iz Srbije, Irana, Finske, Litvanije, Njemačke, Rusije,Švedske, Meksika, Poljske...    

D. F.

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Kultura, 05. decembar 2012.21

Umjetnost empatije

 

Film "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan" Metju Akersa otvoriće desetog decembra ovogodišnji Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" u organizaciji Centra za graðansko obrazovanje. Projekcije će biti u Crnogorskom narodnom pozorištu i u Multimedijalnoj sali rektorata Univerziteta Crne Gore. Kako je za "Vijesti" kazao PR menadžer festivala Zoran Milatović, ovaj festival se razlikuje od prethodnih izdanja, prije svega zbog selektovanih filmova, ali i samim tim što je ovo jedini filmski festival koji se bavi ljudskim pravima. Trudimo se da svake godine budemo sve bolji i drugačiji, a ovogodišnja selekcija filmova donosi izuzetno bogat program nagraðivanih filmskih naslova, počev od Berlinskog filmskog festivala pa do Sundancea, iz najnovije produkcije za 2011/2012. godinu. Naša publika će imati priliku da meðu prvima u svijetu gleda najprobranije i najkvalitetnije filmove koji su tematikom vezani za ljudska prava rekao je Milatović, i napomenuo da se filmovi prikazuju sa filmske trake ili sa blue raya. Osim filma o Marini Abramović kojim će biti otvoren festival projekciom u CNP-u u 18 i 30 sati , podgorička publika će biti u prilici da premijerno gleda film "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića koji je upravo osvojio gran pri za najbolji film i nagradu publike na Meðunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Merida, u konkurenciji od ukupno 12 ostvarenja iz SAD, Francuske, Poljske, Argentine i Španije. "Kad svane dan" je srpski kandidat za Oskara u istoj kategoriji, a podgorička premijera 12. decembra, će bit prije srpske, koja je zakazana za 24. decembar.

Kako je kazao Milatović, selektor festivala "Ubrzaj" bio je Mladen Vušurović, direktor meðunarodnog festivala doku filma Beldocs.

Glavna smjernica za izbor filmova bila je svakako tematika, jer svaki od naslova koji će biti prikazan nosi jaku priču i poruku koja prožima srž pitanja koja se tiču ljudskih prava, govori o patnji i budi empatiju. Naravno, trudili smo se da pored te ljudskopravaške dimenzije, filmovi imaju neupitan umjetnički kvalitet, a činjenica da su se u konačnoj selekciji našli višestruko nagraðivani filmovi potvrðuje da smo i taj kriterijum ispratili, tako da naša publika sigurno neće zaostajati za evropskom, kanadskom ili američkom publikom sličnih festivala. Mi smo, u Centru za graðansko obrazovanje, ovaj festival počeli kao eksperiment na koji je publika odgovorila sjajno i to nas je motivisalo da dalje razvijamo inicijativu, iako to nije fokus naših aktivnosti. Ovo je zaista prelomna godina u kojoj ćemo morati napraviti važne odluke o budućnosti festivala, pa i o tome da li izlazimo iz okvira onog što podrazumijeva njegov dominantno obrazovni karakter kroz umjetničku formu objasnio je Milatović. On je izrazio žaljenje što na festivalu nema crnogorskog filma, ali se nada promjeni.

U Crnoj Gori se polako ali sigurno umjetnici bude, iako gotovo incidentno dolaze vrijedne inicijative društveno angažovanih umjetnika koji imaju svoje mišljenje o stvarnosti u kojoj žive i hrabrost da ga izraze na način koji je njima najbliži. Velika nam je želja da iduće godine prikažemo i neki crnogorski film koji bi kvalitativno bio u rangu onih koje sada selektujemo ističe Milatovic.

D.T.

IMPOZANTNA selekcija

Filmovi su višeslojno istraživački usmjereni poduhvati, sa emocijom, dinamikom i provokacijom koje neće publiku ostaviti ravnodušnom rekao je Milatović. U selekciji festivala "Ubrzaj" biće još prikazani filmovi "Lice revolucije" režija Vladimir Milovanović, Srbija, "Ai Veivei" (Nije mi žao), Alison Klejman, SAD, "Dragan Wende West Berlin", Vuk Maksimović, Lena Muller, Dragan Petrović, Srbija, "Marli", Kevin Mekdonald, UK/SAD, "Reunion" Jon Haukeland, Norveška, "Ljudi koji se ne broje", Aron Jeger, Kanada, "Stan" Amon Goldfinger, Izrael/Njemačka, "Nije ti život pjesma Havaja" Dana Budisavljević, Hrvatska, "Porodični portret u Crno bijelom" Julia Ivanova, Kanada, "The Black Power Mixtape 1967-1975" Goran Olson, Švedska, "Poslednji dani ovde", Don Argot, Demian Fenton, SAD, "Ovo nije Kalifomija", Marten Persiel, Njemačka, "Indignados", Toni Gatlif, Francuska i "Gdje idemo sada", Nadine Labaki, Francuska, Liban, Engleska, Italija.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Pobjeda, Društvo, 07. decembar 2012.22

Počinje treći festival filma o ljudskim pravima

 

PODGORICA - Treći festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" biće održan od 10. do 15. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore. Iz Centra za graðansko obrazovanje saopšteno je da će tokom festivala biti predstavljeni najbolji filmovi o ljudskim pravima, proizvedeni širom svijeta tokom ove i prošle godine. Festival "Ubrzaj" održava se uz podršku Vlade i komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

 

Ð.C.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Cafe del Montenegro Portal, Kultura, 08. decembar 2012.

Festival dobrog filma sa snažnom porukom

 

Treći Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", koji će se održati od 10. do 15. decembra u Podgorici, predstaviće najbolja svjetska ostvarenja o ljudskim pravima iz 2011. i 2012. godine.

Festival organizuje Centar za graðansko obrazovanje CGO uz podršku Vlade Crne Gore i Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Filmovi će biti prikazani u Crnogorskom narodnom pozorištu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore. Projekcije su besplatne, pa organizatori očekuju i veliku posjećenost.

"Svi filmovi koje ćemo prikazati su nagraðivani na velikim filmskim festivalima, stoga ćemo definitivno ove godine oboriti broj posjeta. To su filmske priče interesantne osobama svih uzrasta. Svaki se ponaosob bavi tematikom ljudskih prava. Napominjem nijesu u pitanju klasični dokumentarni filmovi, svaki od njih nosi odreðenu emociju i sigurno će u svim gledaocima probuditi reakciju na odreðene društvene prilike", kazao je za CdM PR festivala Zoran Milatović. Veliko interesovanje već vlada za dokumentarni film o konceptualnoj umjetnici Marini Abramović "Umjetnica je prisutna", koji će i otvoriti ovaj festival.

"Marina Abramović i premijera filma "Umjetnica je prisutna" povezani su sa samim početkom festivala i sa našom željom za promjenama. Znamo svi da je umjetnost Marine Abramović prihvacena širom svijeta, iako je u početku i ona bila neshvaćena i osporavana. Ponosni smo što ovaj film i jako emotivna priča o svjetskoj umjetnici performansa otvara naš festival i mislim da će on privući graðane da pogledaju i ostalih 15 filmova", dodao je PR festivala.

Vrijedi pogledati i ostale projekcije jer, kako kaže Milatović, one prate 15 različitih životnih priča sa snažnim porukama koje podsjećaju da društvo treba iz korijena da se mijenja kako bi se kršenje ljudskih prava svelo na minimum. "Tu je priča porodice, potom jedno fenomenalno filmsko ostvarenje koje će biti na zatvaranju festivala, a koje je posebno interesantno ljudima sa Balkana. U pitanju je film "Gdje idemo sada" koji se bavi religijom. Prikazuje selo u kome se crkva i džamija nalaze jedna pored druge, pobjesneli muškarci se i dan danas svaðaju oko religije, a njihove žene pokušavaju da ih ujedine na svaki mogući način. Imamo i regionalnu premijera novog filma Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" koji je srpski kandidat za Oskara, a biće prikazan 12. decembra u 20.30 sati u CNP-u", prenio nam je detalje Milatović.

Ove godine na repertoaru nema crnogorskog ostvarenja, a Milatović se nada da će ovakvi i slični projekti pokrenuti i naše autore da snime film na temu ljudskih prava.

Prema Ugovoru o saradnju koji je potpisan sa CGO-om, Radio-televizija Crne Gore RTCG će u narednom periodu prikazati šest filmova sa ovog festivala.

"To će biti korisno za ljude koji su na bilo koji način spriječeni da doðu u Podgoricu i prisustvuju festivalu. Oni će na RTCG-u tokom 2013. godine moći da pogledaju jedan dio repertoara festivala", kazao je Milatović.

Organizatori se trude da zajedno sa volonterima približe festival studentima sa svih crnogorskih fakulteta, stoga očekuju da će u publici biti najviše mladih ljudi.

"To su generacije koje treba sjutra da urede državu tako da se ljudska prava poštuju maksimalno. Ali, pozvao bih sve da doðu i pogledaju bar dio filmova koje ćemo prikazati. Definitvno neće zažaliti", zaključio je za naš portal Zoran Milatović.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Portal Analitika, Kultura, Vijesti, 11. decembar 2012.

Festival Ubrzaj: Od Ai Veiveija do Gorana Paskaljevića

 

Juče otvoreni Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" nastavlja se danas prikazivanjem tri ovogodišnja naslova na Velikoj sceni Crnogoroskog narodnog pozorišta.

Drugog dana Festivala od 17 časova biće prikazan film "Ai Veivei: Nije mi žao" američke rediteljke Alison Klajman. U terminu od 19 časova na programu je "Dragan Wende - West Berlin", film srpske produkcije koji su uradili Vuk Maksimović, Lena Miler i Dragan Petrović, dok će veče zatvoriti film "Marli" Kevina Mekdonalda, koji će biti prikazan od 21 čas.

Norveški film "Reunion" Jona Hakelanda iz 2011. godine prvo je ostvarenje koje će sjutra od 17 časova biti prikazano u zgradi Rektorata UCG. Od 18 i 30 u istom prostoru na redu je ostvarenje "Ljudi koji se ne broje" kanadskog autora Arona Jegera, takoðe iz 2011. godine. Posljednji film sjutra na programu je novi film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan", koji će biti prikazan na Velikoj sceni CNP-a od 20 i 30 casova.

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" treću godinu zaredom organizuje Centar za graðansko obrazovanje. Do 15. decembra u CNP-u i Rektoratu UCG biće prikazano 16 filmskih naslova nastalih prošle i ove godine, koji su se već proslavili na brojnim festivalima. Festival je otvorio dokumentarac "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan", a sinoć je još prikazan film Vladimira Milovanovića "Lica revolucije".

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

PG info, Uskoro, 10. decembar 2012.

Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ

 

Od 10.-15. decembra biće održan treći po redu Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", koji će predstaviti najbolje filmove o ljudskim pravima, proizvedene širom svijeta tokom 2011. i 2012. Ove godine se projekcije održavaju u Crnogorskom narodnom pozorištu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Medijski pokrovitelji su javni servis RTCG i nezavisni dnevnik Vijesti. Saradnja je nastavljena i sa mnogobrojnim partnerima sa prethodnih izdanja festivala, kao i sa novim partnerima: Compania de Vinos, DHL i Studio Mouse.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je prije tri godine pokrenuo prvi Festival filma o ljudskim pravima "Ubzaj", koji je održan od 31. maja do 02. juna 2010. u Podgorici. Pilot projekat su podržali Ambasada SAD u Crnoj Gori i ERSTE fondacija, a realizovan je u partnerstvu sa KIC "Budo Tomović" i sa sarajevskim festivalom "Pravo ljudski". Tom prilikom podgoričkoj publici je premijerno predstavljen izbor od deset sjajnih dokumentarnih filmova recentne produkcije koji su na najpoznatijim svjetskim festivalima osvojili nebrojene nagrade i priznanja. Drugi po redu festival održan je od 10. do 15. decembra 2011. sa širim izborom renomiranih filmova koji su na različite načine obrađivali ljudska prava, a uz podršku Heinrich Boll fondacije, medijsko pokroviteljstvo RTCG i u saradnji sa KIC "Budo Tomović" i Crnogorskim narodnim pozorištem. Ulaz na sve projekcije bio je i ostaje besplatan.

Naša je želja da ucrtamo Podgoricu na kulturnu mapu regiona koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja. Dodatno, želimo upoznati našu javnost sa savremenom produkcijom angažovanog filma, ali i senzibilisati i informisati jedno osjetljivo društvo postkonfliktnih prostora na problematiku ljudskih prava čije je kršenje učinilo svjetski prepoznatljivim region tzv. zapadnog Balkana. Tokom 2011. proširili smo saradnju i sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma "Beldocs" iz Beograda i RTCG, koji je cijeneći značaj ove inicijative obezbijedio medijsko pokroviteljstvo.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dan, Kultura, 10. decembar 2012.

FESTIVAL FILMA O LJUDSKIM PRAVIMA "UBRZAJ"

Lice revolucije

 

Filmom "Marina Abramović: umjetnica je prisutna", američkog autora Metjua Akersa, čija projekcija počinje večeras u 18.30 časova u Crnogorskom narodnom pozorištu počinje treći Festival filma o ljudskim pravim "Ubrzaj". Nakon toga, u 20.15 prisutnima će se obratiti predstavnici organizatora - Centra za graðansko obrazovanje, a u 21 čas počinje projekcija još jednog filma "Lice revolucije", režisera Vladimira Milovanovića iz Srbije.

Treći Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" trajaće do 15. decembra. Festival će predstaviti izvanrednu selekciju, 16 filmova o ljudskim pravima, proizvedenih širom svijeta tokom prošle i ove godine. Svi filmovi su već prikazivani na najpoznatijim svjetskim festivalima. Projekcije filmova održavaju se u Crnogorskom narodnom pozorištu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a ulaz je besplatan.           

Ž.J.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Portal Analitika, Društvo, Vijesti, 10. decembar 2012.

Priča o Marini Abramović otvara festival "Ubrzaj"

 

Izuzetnim dokumentarcem "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan" večeras će biti otvoren treći Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 18.30 časova.

Nakon filma o čuvenoj crnogorskoj umjetnici performansa, biće upriličeno zvanično otvaranje festivala, a zatim i prikazivanje "Lica revolucije", ostvarenja dokumentariste Vladimira Milovanovića iz Srbije.

Dogaðaj koji organizuje Centar za graðansko obrazovanje, predstaviće selekciju 16 filmova o ljudskim pravima, nastalih protekle dvije godine. Partner Festivala je Meðunarodni festival dokumentarnog filma.

- Naša je želja da ucrtamo Podgoricu na kulturnu mapu regiona koji već dugi niz godina njeguje ovu vrstu festivalskog dešavanja. Dodatno, želimo upoznati našu javnost sa savremenom produkcijom angažovanog filma, ali i senzibilisati i informisati jedno osjetljivo društvo postkonfliktnih prostora na problematiku ljudskih prava čije je kršenje učinilo svjetski prepoznatljivim region zapadnog Balkana - ističu iz CGO.

Osim u CNP-u, projekcije će biti prireðene i u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a ulaz je besplatan.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Cafe del Montenegro Portal, Bioskopi, 10. decembar 2012.

Umjetnik je prisutan otvara festival Ubrzaj

 

Projekcijom filma "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan" Metju Ejkersa večeras u 18.30 sati u CNP-u će biti otvoreno treće izdanje festivala o ljudskim pravima "Ubrzaj" u organizaciji Centra za graðansko obrazovanje.

Iste večeri od 21 sat biće prikazan i film "Lice revolucije" Vladimira Milovanovića. Film se bavi studentskim pokretom "Otpor", koji je bio jedan od ključnih društveno-političkih faktora koji su doveli do pada režima Slobodana Miloševića.

Ovogodišnje izdanje festivala "Ubrzaj" do 15. decembra će predstaviti selekciju od 16 filmova o ljudskim

pravima, proizvedenih širom svijeta tokom 2011. i 2012. godine.

Projekcije se održavaju u Crnogorskom narodnom pozorištu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Ulaz je besplatan

Autor: NN

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Večernje Novosti, CG Aktuelno, 11. decembar 2012.23

Ubrzaj za ljudska prava

 

PODGORICA -Treći festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima pod nazivom "Ubrzaj" počinje danas projekcijom filma "Marina Abramović: umetnica je prisutna" u režiji Metjua Ejkera. Novo izdanje festivala o ljudskim pravima ove godine donosi izbor filmova koji stavljaju akcenat na umetničke prakse i aktere koji pomeraju granice koje su važile za obavezujuće. Festival se znatno razlikuje od ostalih jer je jedini koji se bavi temom ljudskih prava, a ove godine donosi i specifičnu selekciju. Organizatori obećavaju bogat program nagraðivanih naslova od Berlinskog festivala do "Sandensa". Podgorička publika biće privilegovana jer će i ove godine biti meðu prvima koji će videti neke od filmova na temu ljudskih prava. Osim filma o Marini Abramović gledaoci će videti nagrađivani film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan". Na repertoaru festivala našao se i film Vladimira Milovanovića "Lice revolucije". Film govori o Branku Iliću, jednom od vođa "Otpora" od 1998. do 2000. godine. Organizatori kažu da je glavna smernica za izbor filmova prvenstveno bila tematika; jer svaki od naslova nosi jaku poruku i priču koja prožima srž pitanja koja se tiču ljudskih prava. Trudili smo se da pored ove dimenzije filmovi imaju i umetnički kvalitet a taj kriterijum smo ispunili jer su se u selekciji našli filmovi koji su nagraðivani. Izborom naslova potrudili smo se da naša publika u pogledu aktuelnosti, ne zaostaje za evropskom ili američkom kazao je Zoran Milatović, pi-ar menadžer festivala. U selekciji festivala biće prikazano 16 filmova. Neki od njih su: "Nije mi žao" Alison Klejman, "Dragan Vende Vest Berlin", "Marli" Kevina Mekdonalda, "Rijunion" Džona Hauklenda, "Ljudi koji se ne broje" Arona Jagera, "Nije ti život pesma Havaja" Dana Budisavljevića i drugi. Projekcije svih filmova će biti u Crnogorskom narodnom pozorištu i u multimedijalnoj sali rektorata Univerziteta Crna Gora.

D. O.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

ND Vijesti, Kultura, 11. decembar 2012.24

Umjetnost i ljudska prava

 

Podgorica - Crnogorsko narodno pozorište otvorilo je sinoć vrata nevladinom sektoru i bilo prvi prostor u kojem se dešava ovogodišnji treći po redu Festival filmova o ljudskim pravima u organizaciji Centra za graðansko obrazovanje. Ova revija filmova o ljudskim pravima otpočela je dokumentarnim filmom "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan", dok je gledalište u CNP-u, instituciji u kojoj su filmske projekcije sve cešće u posljednje vrijeme, bilo do posljednjeg mjesta puno. Projekcije će do 15. decembra biti još u Multimedijalnoj sali rektorata Univerziteta Crne Gore. Nakon dokumentarca o slavnoj performerki Marini Abramović, u režiji Metjua Ekersa, prikazan je film "Lice revolucije" autora Vladimira Milovanovića. Lice revolucije govori o Branku Iliću, jednom od voða pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji u periodu 1998-2000. godine i lideru studentskog pokreta Otpor. U meðuvremenu održani su prigodni govori u CNP-u povodom festivala, gdje su se obratili Janko Ljumović, direktor CNP-a, i Daliborka Uljarević, direktorka Centra za graðansko obrazovanje.

Svaki program u Crnogorskom narodnom pozorištu kroz umjetnost pozorišta, filma, muzike i drugih sadržaja svjedoči o različitim potragama za ljudskošću i priča priču o solidarnosti koja jeste preduslov odgovorne zajednice. Umjetnost bogati naše okruženje, a Festival filma o ljudsklim pravima "Ubrzaj važan je dogaðaj", da se možda baš na kraju kalendarske godine, kada ulazimo u zamke konzumerizma i tržišta zabave dodatno podsjetimo svih onih kojima treba pomoći rekao je Ljumović i naglasio da podrška koju CNP daje Centru za graðansko obrazovanje predstavlja njihovo programsko usmjerenje u saradnji sa civilnim društvom kao i njihovu posvećenost u radu sa različitim, posebno sa marginalnim društvenim grupama o kojima vode računa, na način da ih animiraju za njihov repertoar i da razvijaju njihove kulturne potrebe. Selektor festivala "Ubrzaj" bio je Mladen Vušurović, direktor meðunarodnog festivala dokumentarnog filma "Beldocs". Daliborka Uljarević je kazala da je ovaj dogaðaju ujedno i obilježavanje deset godina rada Centra za graðansko obrazovanje.

Ona je kazala da se nada kako će sljedeće godine Festival filma o ljudskim pravima biti u prilici da prikaže i neki crnogorski film, kao i da u Crnoj Gori žive umjetnici koji imaju svoje mišljenje o stvarnosti u kojoj žive i hrabrost da ga izraze na način koji je njima najbliži. Danas će na repertoaru festivala biti prikazani filmovi "Ai Veivei: nije mi žao", u 17 sati u CNP-u. Film Govori o Ai Veiveiju jednom od najslavnijih savremenih kineskih umjetnika, a istovremeno i jednom od najžešćih domaćih kritičara.

Na istom mjestu u 19 sati, biće prikazan tragikomični dokumenarac "Dragan Wende: Zapadni Berlin", a u 21 sat biće prikazan dokumentarac oskarovaca Kevina Mekdonalda "Marli" o neobičnom i tajanstvenom životu muzičkog velikana Roberta Nesta Marlija poznatijeg kao Bob Marli.

D.T.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Blic, Politika, 12. decembar 2012.25

Decenija borbe za demokratiju

 

Graðanin je danas u Crnoj Gori neko čiji je izbor da ubrza promjene u svakom segmentu, u mjeri u kojoj može doprinijeti, poručila je izvršna direktorica Centra za graðansko obrazovanje Daliborka Uljarević, otvarajući festival filma o ljudskim pravima, na desetogodišnjicu rada i borbe za demokratiju te organizacije.

Centar za graðansko obrazovanje preksinoć je skromno, simbolički na Dan ljudskih prava i u sklopu otvaranja festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", obilježio deceniju rada. Kroz brojne programe i projekte jedne od vodećih NVO u Crnoj Gori, prošlo je na hiljade mladih, danas aktivnih u vlasti i opoziciji, parlamentu i graðanskim protestima. Možda je to razlog što je ispred Crnogorskog narodnog pozorišta ostalo na desetine graðana koji su htjeli vidjeti cjelovečernji program. Uljarević je kazala da je organizacija ponikla i radila u vrijeme koje je bilo u mnogo čemu značajno i istorijsko i za Crnu Goru, kao i na volontere koji su uspijevali da utiču na neke segmente njenog oblikovanja.

- Bilo je mnogo lijepih ali i teških trenutaka, a držim da je najveća vrijednost CGO-a u ljudima koji su CGO stvarali i koji ga i danas čine. Neizmjerno sam ponosna na tim sjajnih ljudi koji rade u njemu, na naše stalne brojne saradnike, kao i na one koje su životni putevi odveli u drugim pravcima, ali koji ostaju naši dragi prijatelji - kazala je Uljarević.

Ona je najavila da su filmovi na festivalu životne priče, dio naše stvarnosti.

- Nažalost, ni ove godine nemamo nijedan crnogorski film, ali ne gubimo nadu da će on uskoro stići i biti u ravni onih koje ćemo gledati u narednih šest dana kazala je ona.

Uljarević je zahvalila brojnim partnerima i onima koji su festival "Ubrzaj" na različite načine podržali. Posebnu zahvalnost izrazila je Nikoli Ðonoviću, koji je iznio najveći teret organizacije, kreativnom timu koji vode Ilija Perić i Dušan Vuleković, selektoru Mladenu Vušuroviću i svim drugim saradnicima i volonterima.

- Ovaj festival neće promijeniti ništa samo ako vi to ne dopustite, zato vas pozivamo da naš izbor bude da ubrzamo promjene u svakom segmentu, u mjeri u kojoj možemo doprinijeti - kazala je ona.

Festival se održava treću godinu zaredom, a biće prikazano 16 ostvarenja novije produkcije koji problematiziraju neke od neuralgičnih tačaka razvoja i kulture ljudskih prava i u Crnoj Gori.

OHRABRENJE GRAÐANIMA

-               Ovo je za CGO i sve nas koji u njemu radimo novi, drugačiji i kreativniji vid komuniciranja, jedna avantura kroz koju pokušavamo pojačati programe informisanja i obrazovanja o ljudskim pravima, ali i ohrabriti graðane i graðanke na preduzimanje sopstvenih inicijativa koje nam kao društvu nedostaju. Ovogodišnji izbor stavlja novi akcenat na umjetničke prakse i aktere koji pomjeraju granice do tada smatrane krajnjim, važećim i obavezujućim kazala je Daliborka Uljarević.

S.B.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Blic, Kultura, 12. decembar 2012.26

Dokumentarac o Aiju Veiveiju

 

PODGORICA U okviru Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sinoć je prikazana projekcija filma "Ai Veivei: Nije mi žao". Film Alison Klejmen, "Ai Veivei Never Sorry", prikazuje umjetnika kao borca za slobodu koji je sa svijetom povezan digitalnim putem. Dokumentarni film o kineskom disidentu Aiju Veiveiju, pod nazivom "Ai Veivei Never Sorry" prikazuje se širom Sjedinjenih Država, samo nekoliko mjeseci nakon što je poznatom umjetniku istekla jednogodišnja zabrana napuštanja Kine. Film, koji je režirala Alison Klejmen, prikazuje Veiveija ne samo kao borca za ljudska prava već i kao kreativnu snagu i digitalnog aktivistu. Ai Veivei je godinama živio u inostranstvu, gdje je stvarao umjetničke instalacije. U posljednjih više od godinu, nije mu dozvoljeno da napusti Kinu.

 

Dokumentarac prikazuje kako se Ai suprotstavio vladi, istražujući pogibiju nekoliko hiljada djece u zemljotresu u pokrajini Sečuan 2008. godine i zatim navodeći njihova imena, što su vlasti odbile da urade.           

 

M.M.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Dnevne novine, Kultura, 12. decembar 2012. 27

Umjetnost poziva na empatiju

 

"Reunion", "Ljudi koji se ne broje" i "Kad svane dan" večeras na trećem Festivalu filmova o ljudskim pravima u CNP-u Projekcijom dokumentarnog filma "Umjetnik je prisutan" u režiji Metjua Ejkersa o proslavljenoj umjetnici performansa Marini Abramović, u prepunoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta, na Meðunarodni dan ljudskih prava otvoreno je treće izdanje Festivala filma o ljudskim pravima, Ubrzaj.me. U organizaciji Centra za graðansko obrazovanje, CNP-a, Univerziteta Crne Gore i beogradskog "Beldoksa" festival će podgoričkoj publici (u sali CNP-a i u Sali rektorata) pružiti priliku da se upozna sa 16 žanrovski raznolikih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. Direktor CNP-a Janko Ljumović istakao je na otvaranju da nacionalni teatar saraðuje sa civilnim sektorom i zalaže se za kulturne potrebe svih grupa u društvu.

"Umjetnost dijaloga, susret oči u oči koji smo vidjeli i u filmu o Marini Abramović, svjedoči o empatiji bez koje nema govora o ljudskim pravima, a dio ljudskih prava predstavljaju i kulturna prava", kazao je Ljumović. Direktorka CGO Daliborka Uljarević (koja je sa svojim timom na dan otvaranja proslavila i deceniju od osnivanja organizacije), izrazila je radost zbog visokih kreativnih dometa filmske selekcije, kao i nadu da će ponuðena ostvarenja inspirisati gledaoce da se aktivnije uključe u život zajednice.

"Ovogodišnji filmski izbor stavlja novi akcenat na umjetničke prakse i aktere/ke koji pomjeraju granice do tada smatrane krajnjim, važećim i obavezujućim", kazala je Uljarević. Težeći da Crna Gora postane demokratičniji ambijent, ona je za naredno izdanje festivala poželjela da se u selekciji naðe bar jedan crnogorski film.

Filmovi "Reunion" Jona Ha ukelanda, "Ljudi koji se ne broje" Arona Jegera i "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića večeras su na programu (17, 18 i 30 i 20 i 30) trećeg Festivala filmova o ljudskim pravima u CNP-u. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Blic, Kultura, 13. decembar 2012.28

Film o profesoru Miši Brankovu

"Crnogorski motivi" u Beogradu

 

PODGORICA U okviru Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" sinoć je na Velikoj sceni CNP prikazan "Kad svane dan" u režiji Gorana Paskaljevića. Film prati priču o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo porijeklo. Naime, prilikom iskopavanja na mjestu gde je nekad bio Jugenlader Semlin, a sada su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš lsak Vajs. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Vajsovi, koji su ga, prije nego što su odvedeni u logor, a sluteći šta ih čeka, dali na čuvanje prijateljima, porodici Brankov. Miša je tad imao tek dvije godine. Vajsovi su stradali u logoru, a malome Miši njegovi drugi roditelji nikada nisu otkrili da on nije njihovo biološko dijete, nego samo usvojenik. U kutiji je i nedovršena partitura Kadiša, pod nazivom "Kad svane dan", koju je komponovao logoraš lsak Vajs. 

 

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Portal Analitika, Kultura, Vijesti, 14. decembar 2012.

Festival Ubrzaj: "Gdje idemo sada" za kraj manifestacije

 

Posljednja dva dana Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" obilježiće prikazivanje još pet ostvarenja svjetske kinematografije.

Tri filma biće danas prikazana u Multimedijalnoj sali rektorata Univerziteta Crne Gore. Od 17 časova na programu je "The Black Power Mixtape 1967-1975" Gorana Olsona iz Švedske. Dva sata kasnije u istoj sali biće prikazan američki film "Posljednji dani ovdje" Dona Argota i Demijana Fentona, dok je od 21 čas na programu ostvarenje "Ovo nije Kalifornija" njemačkog autora Martena Persijela.

Subotu će obilježiti svečano zatvaranje manifestacije na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, najavljeno za 20 časova. Tome će prethoditi projekcija filma "Indignados" Tonija Gatlifa iz Francuska, od 17 časova. Nakon zvaničnog zatvaranja u istoj sali biće prikazana koprodukcija Francuske, Libana, Engleske i Italije "Gdje idemo sada" Nadin Labaki.

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" treću godinu zaredom organizuje Centar za graðansko obrazovanje. Na programu je 16 filmskih naslova nastalih prošle i ove godine, koji su se već proslavili na brojnim festivalima. Festival je u ponedjeljak otvorio dokumentarac "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan".

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Blic, Kultura, 15. decembar 2012.29

Hrabre žene liječe mržnju

 

Posljednje veče ovogodišnjeg festivala o ljudskim pravima "Ubrzaj" obilježiće dvije projekcije na Velikoj sceni CNP-a, odnosno dvije priče o hrabrim ženama koje liječe mržnju. Večeras sa početkom u 17 sati je projekcija filma "Indignados" reditelja Tonija Gatlifa, a od 20 sati "Gdje idemo sada" Nadine Labaki.

Podgorica - "Indignados" je još jedan film koji kroz poigravanje sa samim filmskim postupkom pokušava da ostvari neposrednost izmeðu publike i onoga što iznosi u okviru priče. Kroz labavu poludokumentarnu strukturu film prati sudbinu jedne afričke emigrantkinje od dolaska do spasonosnih obala Evrope, prolaska kroz užasavajuća skloništa bezbrojnih emigranata u napuštenim vagonima razrušenih željezničkih stanica, brojne čekaonice i zatvore, do lutanja ulicama gradova koji obećavaju i nude komfor i izobilje. Njena priča prepliće se sa prizorima uličnih protesta pokreta "Indignados" i natpisima parola iz knjige Stefana Hesela "Pobunite se". Okosnicu filma "Gdje idemo sada" čine hrabre žene koje se ujedinjuju i uz pomoć najrazličitijih trikova pokušavaju da spriječe svoje podivljale i bijesne očeve, muževe i sinove od verskog rata. U selu u kojem su crkva i džamija jedna do druge i u kojem su hrišćani i muslimani živjeli godinama skladno dok ih vijesti o ratu u njihovom okruženju nisu učinile nasilnima, žene će upotrebiti nekonvencionalna sredstva poput unajmljivanja ukrajinskih striptizeta, sakrivanja oružja i stavljanja hašiša u kolače, kako bi svoje muškarce zaštitile od njih samih. Jačina ljubavi i zaštinička briga majki za svoju djecu, prijateljstvo žena, potencijalna moć njihovog zajedništva i uloga žena u vladavini dogmatizma, kao i podjela i tendencija muškaraca da koriste nasilje kao vid samoizražavanja, centralne su teme filma. Labaki stvara hrabar film kroz koji elokventno i iskreno progovara o razornim ranama koje su ljudska bića u stanju da zadaju sebi samima i jedni drugima odbijajući da priznaju zajedničku ljudskost. Ali njen film je i podsjećanje da postoje načini za liječenje takvih rana i zbližavanje ljudi kojima su životi nekada bili rastrgnuti mržnjom.

PRIKAZANO 16 FILMOVA

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" otvorili su dokumentarac "Marina Abramović: Umjetnik je prisutan" i film Vladimira Milovanovića "Lica revolucije". Festival već treću godinu zaredom organizuje Centar za graðansko obrazovanje. Do 15. decembra u CNP-u i Rektoratu UCG prikazano je 16 filmskih naslova nastalih prošle i ove godine, koji su se već proslavili na brojnim smotrama. Ulaz za sve projekcije bio je besplatan.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Cafe del Montenegro Portal, Kultura, 17. decembar 2012.

Festival filma o ljudskim pravima prevazišao očekivanja

 

Projekcijom filma "Gdje idemo sada?", libanske glumice i rediteljke Nadin Labaki u subotu, 15. novembra, završen je treći Festival o ljudskim pravima "Ubrzaj". Kako je saopšteno iz CGO-a, preko 2.000 graðana Crne Gore je ispratilo projekcije 16 filmova tokom šest festivalskih dana.

"Što je u cjelosti prevazišlo očekivanja organizatora i pokazalo da publika u Crnoj Gori za ovu vrstu festivalskog dešavanja vrlo brzo raste", ističe se u saopštenju.

Festival je predstavio 16 svjetskih filmova o ljudskim pravima, nastalih tokom 2011. i 2012. godine, a koji su na brojnim festivalima osvojili priznanja, ili su nominovani za neku od nagrada.

"Zajednički imenitelj svih predstavljenih filmova je vjera u neotuðivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da isprovocira promjenu", navode iz CGO-a.

Najviše interesovanja su izazvale filmske premijere: "Marina Abramović: umjetnica je prisutna", "Marli", "Kad svane dan", kao i "Gdje idemo sad?". "Neočekivano veliko interesovanje publike za Festival, širenje partnerske mreže, kao i kvalitativno unaprijeðenje saradnje meðu postojećim partnerima su stvorili solidnu osnovu za dalji razvoj ovog jedinstvenog Festivala u crnogorskom kontekstu", dodaje se u saopštenju.

Festival je organizovao CGO, uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore.

Projekcije su održavane u Crnogorskom narodnom pozorištu i Rektoratu Univerziteta Crne Gore, od 10. do 15. decembra, a ulaz za sve zainteresovane je bio besplatan.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

Pobjeda, Društvo, 18. decembar 2012.30

Završen Festival filma o ljudskim pravima

 

PODGORICA - Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" završen je projekcijom filma "Gdje idemo sada" libanske glumice i rediteljke Nadin Labaki.

Festival je, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, održan treću godinu zaredom, a trajao je od 10. do 15. decembra. Iz te organizacije je saopšteno da je više od 2.000 graðana ispratilo projekcije 16 filmova tokom šest festivalskih dana. To je, kako su kazali, u cjelosti prevazišlo očekivanja organizatora i pokazalo da publika u Crnoj Gori za ovu vrstu festivalskog dešavanja vrlo brzo raste.       

Ð.C.

 

 

Review Betfairclick here bonus

Ladbrokes check here

Revew WillHill Here 100% bonus
United Kingdom Free Bets Bookmakers